Megérkezett a mézédes magyar görögdinnye, vegyék, vigyék!

Ugyan félő volt, hogy a szélsőséges időjárás, vagyis a szárazsággal váltakozó rengeteg eső és helyenként jégverés majd betesz a dinnyetermelőknek, azért szerencsére jócskán akad Pécsett a közkedvelt nyári gyümölcsből, sőt, a kofák szerint a tavalyinál még jobb is a 2021-es áru. Körülnéztünk kicsit, hogy mennyi is az annyi. 

hirdetés
Uránia Mozi

Első utunk a vásárcsarnokhoz vezetett, ahol a külső asztaloknál kezdtünk. Egy gerdei család 250 forintért árulta saját dinnyéjének – melyből összesen 8 félét kínálnak – kilóját, a három magszegény fajtájúból pedig 280 forintot kértek egy kilogrammért. Mint megtudtuk, már szabadföldi termés is kapható, az édes mag nélküli nagyon népszerű. Ez utóbbiból nem csak kóstolót kaptunk, de ajándékba egy egész dinnyét is, amit ez úton is köszönünk.

Lapunknak elárulták, hogy szerencsére földjüket megkímélte a jég, a gyümölcs minősége pedig nagyon jó. A családapa azt is megsúgta, hogy habár ő termelőként nyilván ennek az ellenkezőjében reménykedik, valószínűleg lejjebb mennek majd az árak a nyár folyamán.

A „Keresd a dinnyést!” nevű applikációval még azt is megtudhatjuk, honnan került asztalunkra a finomság

Bent a csarnokban elsősorban vajszlói dinnyét hirdetnek, azonban különböző árakon: kilója kapható 250, 270, de 279 forintért is. Egy árusnál 250-ért láttunk kitéve sellyei, egy másik asztalon pedig 249-ért medgyesegyházi gyümölcsöt.

Kiugrottunk Kertvárosba is, ahol a Táncsics Mihály úton találtunk egy pofás standot az egyik kisbolt előtt. Itt is saját dinnyét árultak: a fiatal hölgy elmondta, a nagyszüleié a vajszlói föld, melyről Vajszlóra és Pécsre kerül az áru. Az ára borsosabb, 290 forint kilója.

Megtudtuk, a szóban forgó család ültetvénye is szerencsésen megúszta az Ormánságban pusztító jégesőt, ellenben a nagyon meleg és napos időszakokban a megszokottnál jóval többet kellett öntözniük.

Harmadik megállónk a Hajnóczy-piac volt, ahol szintén több asztalon találtunk a finomságból. Két árus 250 forintos kilogrammonkénti áron adta a vajszlói dinnyét, egy standon pedig szegedi gyümölcsöt raktak ki 260-ért.


A Pécs TV híradójából 11.15-től még többet megtudhatunk a dinnyeidény eddigi alakulásáról:

hirdetés
Uránia Mozi