Megkezdte működését a Pécs-Kelet Közbiztonsági Centrum

A korábbi italbolt teljesen felújított épületében kapott helyet a rendőrség körzeti megbízotti irodája, a közterület-felügyelet helyisége és a városrészi polgárőr egyesület bázisa. Az országban is egyedülálló centrumtól a keleti városrész közbiztonságának javulását várja a pécsi önkormányzat. Sajtóközlemény.

hirdetés

Átfogó felújítás előzte meg az új közbiztonsági centrum kialakítását. Az egykori meszesi italbolt csaknem 130 négyzetméteres helyiségében egy teljesen új irodakomplexum jött létre.

Az országban is egyedülálló

A rekonstrukció során a régi helyiségeket elbontották, új válaszfalakat építettek, kicserélték az összes nyílászárót és valamennyi burkolatot, felújították a teljes épületgépészetet, valamint vagyonvédelmi, térfigyelő és kaputelefon rendszereket telepítettek.

A csaknem 56 milliós beruházás keretében három darab, irodával, konyhával, raktárral és mosdókkal ellátott ingatlankomplexumot alakítottak ki, amelyekbe a városrész közbiztonsága felett őrködő szervezetek költözhettek be.

– Az előzetesen meghirdetett városvezetői programomnak megfelelően tavaly tavasszal elfogadtuk a város közbiztonsági cselekvési tervét, ennek része volt egy közbiztonsági centrum kialakítása. Mivel a statisztikák alapján Pécs keleti városrészében a legtöbb a bűnügy, ezért az integrált, országosan is egyedülálló központot végül Meszesen alakítottuk ki. Ennek célja az, hogy a rendvédelmi szervek jelenléte összehangolt és folyamatos legyen a környéken, mert ezzel javulhat a közbiztonság a városrészben. Fontos küldetése a centrumnak, hogy a környéken élők helyben tudják jelezni panaszaikat a rendvédelmi szerveknek, így azok gyorsan és hatékonyan tudjanak reagálni. Azt várom a központ működésétől, hogy még élhetőbbé válik a városrész – mondta Péterffy Attila, Pécs  polgármestere.

Italbolt volt, most rendőrök dolgoznak az épületben

A centrumban egy teljesértékű rendőrségi irodát alakítottak ki. Itt a városrész rendőri feladatait ellátó körzeti megbízott dolgozik majd, de emellett a környéken járőröző rendőrök is bázisukként használhatják.

– A rendőrségnek, a polgárőrségnek és a közterület-felügyeletnek egyenként is megvan a maga helye és szerepe a közrend és a közbiztonság fenntartásában. Ez az új, közös objektumban történő elhelyezés azonban újabb lehetőséget ad arra, hogy a három szerv képviselői közösen, folyamatos együttműködésben még hatékonyabb munkát végezhessenek a szubjektív közbiztonságérzet növelése érdekében. Pozitívum az is, hogy a pécsiek egy helyen, kulturált környezetben érhetik el mindhárom szervet, amelyek az adott kérdés, bejelentés, észrevétel kapcsán saját hatáskörükben tudják tovább vinni a szükséges intézkedéseket. Bízom abban, hogy a lakosság élni fog az új lehetőséggel, és minél többen keresik majd fel a centrum munkatársait – mondta el Gulyás Zsolt rendőr ezredes, Baranya megyei rendőrfőkapitány.

A polgárőrség is helyet kapott

A városrész központjában kialakított irodakomplexumban a közterület-felügyelet is helyet kapott. Helyiségeikben korszerű körülmények fogadják majd a járőröket.

– Már az iroda is azt jelképezi, hogy a város, a hatóságok kiemelten foglalkoznak a keleti városrésszel. A közbiztonsági centrum magalakulásával itt is folyamatos lesz a jelenlétünk, fokozottabb lesz a járőrözés. Célunk, hogy mindig ugyanazok a kollégák lássanak el szolgálatot Meszesen, így őket rendszeresen láthatják, megismerhetik a környéken élő pécsiek, könnyebben a bizalmukba fogadhatják őket és közvetlenebb kapcsolat alakulhat ki közöttünk. A városrész lakói mellett szorosabb kapcsolatot tervezünk kialakítani a városrészben működő civil és karitatív szervezetekkel, hogy Pécs-Kelet még élhetőbb városrész legyen – mondta Märcz János, a Pécsi Közterület-felügyelet vezetője.

A harmadik, külön bejáratú irodát a Mecsek Polgárőr Egyesület használja majd, de rajtuk kívül a keleti városrészben működő Pécs-Somogyi és a Pécs-Kelet Városrész Polgárőr Egyesületek tagjai is be-be térnek majd.

– A magyar rendőrség nagyon komoly erőfeszítéseket tett a kiegyensúlyozott közbiztonságért. Az önkormányzatok is szívükön viselik a közbiztonság alakulását. A polgárőrség, mint speciális bűnmegelőzési szervezet is jelentősen hozzájárult az ország szinte valamennyi településén a kiegyensúlyozott közbiztonsághoz, így van ez Baranya megyében és Pécs városában is. Régen megfogalmaztuk, hogy ha összefogunk, akkor minden sikerül. Azt mondják, a közbiztonság védelmének 3 szereplője van, a rendőrség, az önkormányzatok és a polgárőrség. Pécsett e három szereplő együttműködése szilárd biztosítéka a jól működő rendszernek – állapította meg Turós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke.

Galériánk a közbiztonsági centrumról: