Június 5-e a környezetvédelem világnapja. A nemes alkalom kapcsán megnéztük, Pécsett hogyan alakul a környezettudatosság. 

Pécsett az elmúlt években rengeteg fejlesztésről számoltunk be, melyeket a környezet védelméért kezdeményezett a városvezetés. Tulajdonképpen szinte minden egyes beruházásnál 2010 óta cél a környezet védelme, az energiahatékonyság, a megújuló energiák felhasználása.

Íme néhány példa, hogyan zöldült a város:

  • Pécs rendelkezik a tízezer főre vetített legnagyobb zöldfelülettel országos szinten, ez tovább nőtt, mert másfélszer annyi fát ültetnek el egy évben, mint például egy évtizede.
  • A tv-torony megvilágítása nem fogyaszt több áramot, mint 2-3 porszívó teljesítménye.
  • A Tettye Forrásháznál biogázüzem létesült, így egy falu áramát termelik meg.
  • Napelempark létesült Tüskésréten.
  • A pécsi közvilágítás fele korszerű és rendkívül takarékos LED-világítással valósul meg.
Környezettudatos jövőre törekszik Pécs

Természetesen a környezetvédelem témakörét boncolgatva nem mehetünk el a hulladék kérdése mellett sem. Nemrég például sok helyen arról olvashattunk, hogy a világ tengereibe dobott szemét szedett áldozatot, méghozzá egy gömbölyűfejű-delfint, ami belefulladt a gyomrában talált 80 műanyag zacskóba. Utánajártunk, mit tesznek a pécsi cégek annak érdekében, hogy mi ne fulladjunk meg a városban a szeméttől.

Hulladékszolgáltatási közszolgáltatás keretében a gyűjtőszigetes és a házhoz menő gyűjtés alkalmazásával szelektíven gyűjtik be a papír-, a műanyag-, a fém-, üveg- és a zöldhulladékokat, illetve előre meghirdetett lomtalanításnál külön gyűjtik a háztartásokban keletkező lomot, mondta el Erdős Réka, a feladatot ellátó Dél-Kom Nonprofit Kft. sajtófelelőse.

A lakosságnak Pécsett emellett lehetősége van még 3 hulladékudvarban is leadni a szelektíven gyűjtött veszélyes és nem veszélyes hulladékokat. Tíz év távlatában, a 2007-es évhez képest a szelektíven begyűjtött hulladék mennyisége megháromszorozódott a Dél-Kom adatai szerint.

A Mecsek-Dráva Program keretében 2013-2014-től folyamatosan fejlesztették a hulladékgazdálkodás rendszerét, így a házhoz menő szelektív gyűjtést is. 2007-hez képest 2014-ben megnégyszereződött, 2014-hez képest 2017-re szintén megnégyszereződött a házhoz menő gyűjtés során begyűjtött szelektív hulladék mennyisége. A műanyag hulladék tekintetében is elmondható, hogy a begyűjtött mennyiség nőtt a tíz évvel ezelőttihez képest, foglalta össze Erdős Réka.

Találtunk példát is: egy cég alternatív tüzelőanyagként olyan szemetet használ, ami másra nem használható fel. Erről kérdeztük a környezetkímélő megoldást alkalmazó Lafarge Cement Magyarország Kft. kommunikációs szakértőjét, Turbéki Juditot. A cégnél 2014 végén fejeződött be a Királyegyházi Cementgyár másodlagos tüzelőanyag beruházása. Az így megépült nyersanyagtároló és a hozzá kapcsolódó feladószalag lehetővé teszi, hogy a szűken vett régió máshol már nem hasznosítható hulladékát tisztított, aprított formában tüzelőanyagként használják fel. Az alternatív tüzelőanyag felhasználási mértéke a cementgyárnál azóta 50 és 60 százalék között mozog, árulta el Turbéki Judit.

hirdetés
Hirdetés