Megtelnek nyáron a pécsi szállodák

Vendégekben gazdag nyarat jósolnak a pécsi szállodások: jók a foglalások, a nyári programok megmozgatják a leginkább belföldiekből álló turistákat. A színházi találkozó és a fényfesztivál mindig közönségcsalogató: van, aki csak pár éjszakát tölt itt, és vannak turistacsoportok, akik akár egy egész hetet is.

Danka András, a Hotel Danubius Zrt. pécsi szállodáinak vezetője szerint az utóbbi időben megváltoztak a foglalási szokások, rengetegen az utolsó pillanatban foglalnak szállást. Ennek ellenére viszont a Palatinusban már most látszik, hogy jobb szezon elé néznek, mint amilyen a tavalyi volt.

– Persze még sok minden változhat, lemondják, módosítják a vendégek a foglalást. De ez minden évben így van. A július-augusztusi időszakban olyan 70-80 százalékos kihasználtsággal számolunk.

Vannak olyan időszakok, amikor nincs szabad szoba, van, amikor pedig sok üres akad. Ez függ többek között a nagy rendezvényektől is, mint a POSZT vagy a Fényfesztivál.

Nyáron inkább a belföldi turisták vannak túlsúlyban, egyébként a vendégek fele körülbelül a külföldi.

A Pécsi Országos Színházi Találkozó idején megkétszereződik a Széchenyi tér és a Király utca forgalma

Az Adele Hotel is hasonlóan remek nyárban gondolkodik. Schneiderné Hauszmann Adél ügyvezető szerint abszolút nincs okuk panaszra. Elmondta, a hosszú hétvégék idei eloszlása elég kedvezőtlenül alakult – vendéglátós szempontból –, de a foglalási adatok nagyon kecsegtetőek, pozitív a jövőre nézve.

Természetesen másképp látja a helyzetet a Corso Hotel ügyvezető igazgatója.

– Nagyon alacsony telítettséggel számolunk a nyáron, mivel a szabadidős turisták csak rövid időtartamokra foglalnak, a turistacsoportok száma pedig visszaesett. A júliust meglöki egy-két program, mint például a POSZT, de az augusztus már az üzleti turizmus jegyében telik, ami újra kevesebb vendéget hoz – mondta Pentz Mihály.

A vendégek mintegy hatvan százaléka külföldi tapasztalataik szerint, de sokan az üzleti szektorhoz tartoznak, cégek küldik őket.

hirdetés