A figyelmesebbek már észrevehették, hogy megjelentek az első új parkolóautomaták a pécsi belvárosban. A tervek szerint január 19-éig lezajlik a teljes csereprogram Pécsett, utána akár bankkártyával is kiegyenlíthetjük a számlát, addig viszont nem kell fizetni a parkolásért.

Van, ahol még a régi automaták álldogálnak, máshol már csak hűlt helyük van, de például a Jókai utcai főposta előtt már az új parkolóórákat láthatják a figyelmesebb pécsiek (fizetni azonban még itt sem kell, erre felirat is felhívja a figyelmet).

Kártyával is lehet majd fizetni, de még nem kell

Ahogy arról beszámoltunk, a városüzemeltetési cég január elején a város összes parkolóautomatáját lecserélteti. A teljes beruházás értéke mintegy 300 millió forint. Amíg nem üzemelnek az új automaták (várhatóan január 21-én lesz az első fizetős nap), addig a zónákban fizetni sem kell, de a belvárosi forgalomcsillapított övezetbe behajtás továbbra is engedély- és díjköteles marad.

 

A pécsiek már láthatják, jóval modernebb készülékeket használhatnak hamarosan: a nagy, érintőképernyős, színes kezelőpanellel rendelkező automaták érintésmentes (PayPass, PayWave) bankkártyaolvasóval is fel vannak szerelve. Várhatóan a parkolójegyek túlnyomó részét a jövőben ilyen módon fizetik az emberek, persze a gépek alkalmasak maradnak az érmék elfogadására is. A bedobott érméknek megfelelő idejű parkolásra van mód; arra figyelni kell ugyanakkor, hogy ezek a gépek – a meghibásodási lehetőségeket csökkentendő – visszaadni nem tudnak. Ez egyébként nem egyedi, ilyen, illetve ehhez hasonló rendszer működik más városokban, például Szegeden és Veszprémben is.

Fontos tudnivaló az új automaták használatához, hogy a parkolások során meg kell majd adni a gépjármű rendszámát.

Változás az is, hogy a lakossági igényeknek megfelelően, az ott élők panaszai miatt a zsúfoltság kezelésére – mert sokan a saját házuk környékén sem tudtak megállni – a III. díjzónát megszüntették, és egységesen II. díjzónába sorolták. Az I-es díjzónában és a II-esben a vásárcsarnok környékén pedig szintén a nagyobb hétvégi forgalom miatt szombat délelőtt is fizetni kell. További részletek ITT olvashatóak.

Így használhatjuk majd az új parkolóautomatákat

Első lépésben nyelvet kell választanunk az érintőképernyőn (az új órák a magyar mellett idegen nyelven is „értenek”) a kis zászlócskák segítségével, majd meg kell nyomni a villogó START jelzést.

Második lépésben az érintőképernyőn megjelenő billentyűzeten be kell írni a rendszámot.

Harmadik lépésben ki kell választani, személykocsival vagy teherkocsival parkolunk.

A negyedik lépésben a fizetési módot választhatjuk ki.
Ha érmével fizetünk, az óra kiírja a bedobott pénznek megfelelő időtartamot.

Ha bankkártyával, mi magunk növelhetjük/csökkenthetjük az időtartamot, majd ezután fizethetünk bankkártyával.

A fizetés után az automata kinyomtatja a jegyet, amit a szélvédő mögött kell elhelyezni, ahogy eddig.

Hirdetés