Nagyon várják az uránvárosiak az új Hajnóczy-piacot

Nemsokára lezajlik a Hajnóczy utcai piac átadás-átvételi folyamata, egy-két hónap múlva pedig az uránvárosiak már egy teljesen megújult, korszerű piacon vásárolhatnak. Megkérdeztük a környékbelieket, hogy mit szólnak az új piachoz és az új környezethez.

hirdetés
Uránia Mozi

A maximum egy-két hónapig tartó átadás-átvételi folyamat után az uránvárosiak újra birtokba vehetik a megújult Hajnóczy utcai piacot. A kivitelezési munkálatok a napokban befejeződtek, tehát már csak a használatbavételi engedélyek beszerzése van hátra.

Mint az ismert, a félmilliárdos beruházást azért indították el, mert a 2016-os Uránvárosi Konzultáció során kiderült, hogy a városrészben élők egyik régi kívánsága volt az, hogy a rossz állapotban lévő, méltatlanul elhanyagolt régi piacot és környékét – többek között a Hajnóczy utcát, az ottani parkolókat és a környék zöldterületeit – felújítsák. Egészen pontosan ezer uránvárosi család közel kétharmada szerette volna a piac modernizálását.

Nemsokára megnyit az uránvárosiak kedvenc piaca

Az új csarnokban télen is meleg környezetet biztosítanak majd az árusoknak és áruiknak, továbbá nyáron könnyen szellőztethetővé tették az épületet. A visszatérő és az új kofák a várható tavaszi átadás után két pavilonsoron árulhatnak külön-külön zöldségeket és gyümölcsöket.

Tavasszal beköltözhetnek az árusok

– Nagyon örülünk neki, most már épp ideje lesz, egyrészt azért, mert a Hajnóczy-piac már az utolsó években nagyon elavult volt, másrészt pedig azért, mert nagyon hiányzik innen a piac. Amióta nincs, a Vásárcsarnokba kell járnom bevásárolni, és az eléggé kiesik nekem, hiszen itt lakom a környéken. Mindenesetre a boltsor nagyon szépen néz ki, a csarnok is, csak hát még nem tudom, hogy milyen árusok jönnek majd. Nagyon kellett már az is, hogy a környéket rendbe tegyék, ez azért mégiscsak egy 60 éves városrész, rossz állapotban voltak már a járdák és a közművek is – mondta lapunknak Csengődi Ildikó, uránvárosi lakos.

Csengődi Ildikó már várja a piacnyitást

Kereszturi József nyugalmazott pécsi könyvtáros elmondta, hogy örül a piac megújulásának és várja a tavaszi nyitást, noha véleménye szerint kicsit lassan haladtak a munkálatok.

Kereszturi József 30 éven át vásárolt a piacon

– Legalább 30 évig jártam ide vásárolni, itt lakom a közelben. Az első egy-két évtizedben volt igazán jó ez a piac, a bezárása előtt viszont idekerültek olyan árusok, akik miatt a régi kofák már nem nagyon jöttek. A régi piac annak ellenére, hogy nagyon korszerűtlen volt már a végére, nekem megfelelt. Az új piactól azt várom, hogy legalább olyan jó legyen, mint a régi a kezdeti időkben, az pedig nagyon jó lenne, ha azok a kedves árus hölgyek is visszajönnének, akiktől régen vásárolhattam – mondta.

Parcseticsné Nagy Ilona szerint kevés a parkolóhely, de szép a piac

Parcseticsné Nagy Ilona hozzátette, hogy szerinte nagyon szép lett a piac és a környék, ugyanakkor véleménye szerint a munkák nagyon sokáig tartottak és kevesli az új parkolóhelyek számát is.

– Én itt nőttem fel, nagyon klassz volt ez a piac. Nem végig volt az, inkább csak az elején, a végén meg már nem is nagyon voltak igazi árusok, csak a zsibisek. Örülök, hogy lesz újra itt piac, hiszen lassan már egy éve nincs, nagyon hiányzik. Itt a környéken mindenki ismeri egymást és az árusokat, jó lenne ezért, ha a régiek közül sokan újra visszatérnének az új piacra – mondta.

Ilia János japán kardot is vett már a piacon

Ahogy Ilia János, Hajnóczy utcai nyugdíjas mondta, a Hajnóczy-piacon az utolsó időkben egy régi árus hölgyön – Erzsikén – kívül már csak alkalmi árusok voltak, és a „zsibis gyerekek”.

– Mindig le szoktam járni, mindenfélét lehetett venni, vettem egyszer egy japán kardot itt. Emlékszem, régen a környéken élők és a bányászok papucsban sétáltak ide nyáron vásárolni a közeli házakból. Mindig úgy köszöntöttek az árusok, hogy „szervusz kedves, mit veszel?” Egyébként nagyon tetszik, ahogy megcsinálták, csak már kíváncsi vagyok arra, hogy milyen boltok és milyen árusok jönnek majd ide – mondta.