Ne hagyd ki, milliónyi „lámpás” festi most meg a Mecseket!

Idén a szeszélyes időjárásnak köszönhetően picit később kezdődik a szentjánosbogarak „tánca”, de az biztos, hogy elbűvölő jelenség. Ilyenkor mintha egy mesébe csöppennénk, a levegőben szálló milliónyi „lámpás” megfesti az erdőt, de amennyire szép, olyannyira nehéz is elcsípni a fénytáncukat. Bár egész júniusban zajlik a világító rovarok párzása, pénteken vezetett túra keretében pillanthatunk be a szentjánosbogarak rejtett világába.

Nehéz előre megjósolni, hogy hol és mikor csíphetjük el a szemet gyönyörködtető jelenséget. Tavaly kevésbé volt látványos a nász, idén pedig a csapadékos, fülledt időnek köszönhetően picit később kezdődik a szentjánosbogarak párzási időszaka, de Ignátkó Imre, a Baranya Megyei Természetbarát Szövetség túravezetője szerint az idei biztosan látványosabb lesz, mint a 2018-as.

Radioaktív bogarakkal van tele a Mecsek?

A fény tulajdonképpen elektromágneses sugárzás, mely többféleképpen is keletkezhet. Ha a fénykibocsátás oka nem a hőmérséklet miatt jön létre – ezeket összefoglaló nevén lumineszcenciának nevezzük –, akkor beszélhetünk elektromos jelenségekről, radioaktív sugárzásról, és bizonyos biológiai hatásokról is. Ignátkó Imre elmondja, hogy ez utóbb kategóriát hívjuk biolumineszcenciának, melynek alapja egy luciferinnek nevezett szerves vegyület, ennek oxidációjával képesek sárgás, zöldes fényt kibocsátani a kis állatok.

Mint mondja, a biolumineszcencia a táplálék csalogatására vagy a támadó elijesztésére is szolgálhat, illetve ahogy a szentjánosbogarak esetében: párválasztási segédeszköz is lehet. Mivel a nőstények nem tudnak repülni, fénnyel jeleznek a hímeknek hollétükről, de a hímek is világítanak, így nem csak az avar „fénylik” ilyenkor, a levegőben repkedő, párjukat kereső hím szentjánosbogarak is hozzájárulnak a mesébe illő vizuális élményhez.

Tehát nem kell tartanunk a szentjánosbogaraktól, ugyanis nem radioaktív rovarok!

Így néz ki egy nőstény szentjánosbogár…
…és így néz ki egy hím egyed

Hazánkban a közel kétezerféle szentjánosbogárból három fajta található meg. Hosszú évekig titokban zajlott a nászuk, pár éve azonban újra látványos a rajzás. A varázslatos látványt nem csak a kifejlett példányoknak köszönhetjük, hiszen a lárváik, illetve bábjaik is világítanak.

A legfontosabb kérdés: mikor és hol figyelhetjük meg őket?

A párzási időszak a napokban kezdődik, és egész júniusban tart majd. Ebben az időszakban szürkületkor, vagyis este 8-9 óra körül figyelhetjük meg a repkedő bogarakat a Mecsekben, ha korábban, vagy később érkezünk, lemaradhatunk róla! A túravezető hangsúlyozza, hogy a lárvák ragadozók, és csigákkal táplálkoznak, ők az alacsony, bokros részeknél rejtőznek az erdőben, ebből kifolyólag érdemes hasonló helyen keresnünk a bogarakat.

Akár ilyen látványt is elcsíphetünk a pécsi erdőben

Mint minden évben, idén is indul szentjánosbogár-vadászat

Ahogy Ignátkó Imrétől megtudtuk, június 21-én pénteken a Baranya Megyei Természetbarát Szövetség jóvoltából idén is bepillanthatunk a világító állatkák rejtett világába a Tettyéről induló szentjánosbogár-vadászaton. A túra 19.00-kor indul a Tettye téri buszmegállóból, a Dömörkapun és a Misinatetőn át halad az Északi-Rotaryig, ahol kezdődik a násztánc. A túra a Bányász-úton át haladva a Mandulásnál végződik. A kalandozás 310 méter szintemelkedést tartalmaz, így családosok, gyerekek, kutyások is nyugodtan vállalhatják a túrát.