Négyen pályáznak a Pécsi Nemzeti Színház élére

Ma 16 óra volt a határidő, négy pályázat érkezett – tudta meg lapunk.

Jövő februárban lejár Rázga Miklós pécsi színházigazgató megbízatása, aki már korábban jelezte, nem pályázik újra a pozícióra. Az igazgatói posztra nyáron írt ki pályázatot az önkormányzat, melynek határideje ma délután négykor járt le. A Pécsma információi szerint négy pályamunka érkezett, ezek közül kettő páros pályázat.

Pályázik a PNSZ élére:

  • Lipics Zsolt és Vidákovics Szláven
  • Komáromi György
  • Csányi László
  • Bodor Johanna és Udvaros Dorottya

A Lipics-Vidákovics duó helyi csapat, előbbi a PNSZ színésze, utóbbi a Pécsi Horvát Színház igazgatója.

Komáromi György a budapesti Radnóti Színház gazdasági igazgatója, mellette egy művészeti tanács tevékenykedne Bérczes László rendező, az Ördögkatlan fesztivál főszervezőjének vezetésével.

Csányi László az Operaszínház volt magánénekese.

Bodor Johanna táncművész koreográfus, aki Udvaros Dorottya Kossuth-díjas színművésszel pályázott.

A pályázatról (első körben a pályázatok érvényességéről) döntő bíráló bizottságba Bognár Szilvia alpolgármestert delegálja a pécsi önkormányzat vezetése, a pécsi közgyűlés Fidesz-frakciója pedig Bognár László képviselőt küldte a grémiumba. A Pécsi Nemzeti Színház szakszervezete és társulata is egy-egy tagot delegál a testületbe. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere, Kásler Miklós Révész Mária miniszteri tanácsadót, Pécs volt alpolgármesterét, egykori fideszes politikust delegálja. A Színházművészeti Bizottságból dr. Zalán János, a Pesti Magyar Színház igazgatója, és Rátóti Zoltán, színész-rendező érkezik a bizottságba. A Zeneművészeti Bizottság delegáltja Herboly Domonkos, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Énekkar és Kottatár Nonprofit Kft. főigazgatója.