Nem sok a kitartó diákmunkás: jobbára akkor dolgoznak, amikor valamire gyorsan kell a pénz – karácsony előtt és nyáron. Legalábbis a diákszövetkezetes tapasztalatok erről számolnak be. 

Javában tart még a nyár, a vendéglátóhelyeken, boltokban pedig úton-útfélen fiatal diákmunkásokkal találkozunk. Nekik az ősztől nyárig tartó iskolaszezon mellett ezek a hónapok a legalkalmasabbak a pénzkeresésre, hogy kicsit levegyék a terhet szüleik válláról anyagilag és/vagy költhessenek egy kicsit magukra.

Darvas Nándor, a Fürge Diák iskolaszövetkezet régióvezetője mondta el a nyári tapasztalatokat.

– Jól megfigyelhető az éves ciklikusság az összes diákszövetkezetnél – így nálunk is. Ahogy vége a középiskolának, szemeszternek, körülbelül május 15-e és június 15-e között nagy számmal regisztrálnak a fiatalok. Azután nyár végére lecseng a láz, mindenki az iskolakezdésre koncentrál – hallgatók, tanulók egyaránt. Karácsony előtt megint többen dolgoznának, januárban pedig ismét alábbhagy a lendület.

Az adminisztrációs munkák terén is nagy a választék

A vezető szerint ebből is látszik, hogy a motiváció a fiatalabb életkorban még az „eszközbeszerzés”, új ruhák, mobiltelefon, illetve nyáron a fesztiválszezon finanszírozása, hiszen a csillagászati összegekkel már nem lehet a szülőket terhelni.

– Van azért ennek egy jogszabályi háttere is, a tizenhat év alattiakat csak iskolaszünetben lehet foglalkoztatni – mondjuk máskor egyébként sem tudnának jönni az iskola miatt – vázolta.

A nyári munkákhoz hozzátartoznak még azok a helyek is, ahol a diákok esedékes szakmai gyakorlatukat végzik. Van, ahol jár mellé juttatás, van, ahol térítés nélkül dolgoznak. Viszont előfordul, hogy a kötelező idő kitöltése után a nyár hátralévő részére is alkalmazzák tovább a diákokat szerződésben a szövetkezetekkel.

Nyáron a Balatonnál rengeteg a lehetőség

A nyári idénymunkák közül a legnépszerűbbek még mindig a mezőgazdasági jellegűek, mint a kukoricacímerezés, de egyre több a Balatonhoz köthető diákmeló is – étteremben felszolgálni, büfékben és kis bazárokban segédkezni. Az ottani vállalkozók pedig egyre jobban igénylik is a dolgozókat.

Kiemelt kép forrása: csalad.hu

Hirdetés