Páva Zsolt: Pécs felértékelődött a befektetők előtt

Megköszönte a türelmet a pécsieknek a város polgármestere, Páva Zsolt a lapunknak adott évzáró interjújában. Beszélt a vásárcsarnok és az akvapark előkészítéséről, az év második felében érkező munkahelyteremtő beruházások fontosságáról és az egyetemfejlesztés gazdasági vonatkozásairól is.


– A 2017-ben az önkormányzatot kritizáló ellenzék hangos volt, idén azonban mintha a stabilitás, a nyugalom lenne inkább jellemző vagy ez csak a felszín?

– Bár a tavasz nem volt könnyű, volt egy választás, ami az egyik legcsúnyább kampányt hozta, de ezt tudomásul kell venni az ellenzék részéről, akik legutóbb már dolgozni sem akartak a pécsi közgyűlésben. Az idei év ugyanakkor kiegyensúlyozott volt, hiszen a 2017-es gazdasági bizonytalanság nem volt jellemző, bár nem lettünk gazdagabbak, de kiszámíthatóbb, takarékosabb működésre váltottunk. A helyzet stabilizálódott, de továbbra is szigorú gazdálkodásra van szükség, mivel a város működési kiadásai magasabbak, mint a bevételei. Ezért tettünk azért, hogy cégek, befektetők érkezzenek Pécsre, csak így nőhet az iparűzési adóbevételünk. Az év második fele e tekintetben különösen jó volt: a Hanon óriáscég 450 munkahely létrehozását jelentette be, elkezdődött a munka a Magnus repülőgyárában, megjelent a Warema is, de például a Harman is folyamatosan bővít. Látszanak tehát a kormányzatnak, a kamarának, az egyetemnek, a gazdasági szakembereknek, a megyei és a városi önkormányzatnak a gazdaság megerősítése érdekében tett erőfeszítései. Bízom abban, hogy ez a folyamat folytatódni fog.

– Miért gondolja így?

– A tendenciák azt mutatják, hogy ez a régió felértékelődik a befektetők előtt, ezzel együtt a régióközpont Pécs is. A város most már versenyképes ajánlatokat tud tenni – például az üzemcsarnokok építésével –, és Baranya megyében van megfelelő munkaerő, bár Pécsett bizonyos szakmákban már hiány van.

– A Pécsi Tudományegyetem és a város közötti viszonyban fordulat érzékelhető. Mi ennek az oka?

– Korábban is megfelelő partnerség volt köztünk, de a jó kapcsolatrendszer arra volt elegendő, hogy időszakosan, egy-egy ügyben együttműködjünk. A Modern Városok Program elindítása 2015-ben fordulatot hozott: akkor a kormány, a város és az egyetem összefogásával stratégiai célokat fogalmaztunk meg, mégpedig az egyetem fejlesztésével. Ez azonban nem csupán az oktatás fejlődését célozza, hanem közvetlenebb módon a város gazdaságának növekedéséhez is hozzájárul. A pozsonyi Erzsébet Tudományegyetem 1923-as Pécsre áttelepítése óta nem volt ilyen közös stratégiai együttműködés. Olyan projektek elindítását is tartalmazzák, amik meghatározóak lesznek a következő években.

– Éspedig?

– Egy technológiai ipari parkot szeretnénk létrehozni, aminek támogatására van kormányzati szándék is. De a pécsi repülőtér gazdasági célú átpozicionálása is ugyanígy fontos, aminek egyik eleme a Magnus-gyár működése, termelésének elindítása. Úgy látom, alapvetően jó folyamatok indultak el.

– A dél-koreai Hanon bejelentése a pécsiek számára meglepetés volt, hiszen egy óriáscég jön Pécsre, amely akár 900 embernek is munkát adhat néhány éven belül. Ez pedig hosszú idő után újra egy nagyobb volumenű iparfejlesztés. Miért titkolták hónapokig a tárgyalásokat?

– Sok befektetővel tárgyalunk, közülük tízből kilenc kifejezetten azt kéri tőlünk: ne beszéljünk a terveikről, amíg nem véglegesek. Másrészt egy-egy világcég dönthet úgy is, hogy inkább más országot keres.

– Elkészült a Rátgéber Kosárakadémia, a PVSK sportcsarnokának építése is zajlik, a Modern Városok Program egyik kiemelt fejlesztése, az új orvosi kari épület alapkövét is nemrég tették le, de talán az új vásárcsarnokot és az akvaparkot várják leginkább a pécsiek.

– Mindkét létesítmény megvalósul. A pécsiek persze felteszik a kérdést: mikor? A csarnok esetében napokon belül lezárul a kivitelező kiválasztását célzó közbeszerzés, az engedélyek, a tervek is elkészültek. A projektet az építőipari árak megemelkedése miatt kétszer is át kellett tervezni, de ha most sikeres lesz a közbeszerzés – ebben bízom –, akkor nyárra már szerkezetkész lehet a csarnok, ami 2020-ra készülhet el. Az akvapark esetében még mindig azt vizsgálják a szakértők, hogy a volt Bőrgyár területén lévő kút képes-e legalább 32 fokos meleg vizet biztosítani, mert ha nem, akkor napenergia felhasználásával kell felmelegíteni, ami megnöveli a költségeket. Remélem, néhány hét és ez tisztázódik. Mivel a kormánydöntés a Füzes dűlői területről szólt, így ide tervezték meg a mérnökök a komplexumot, és bár a civilek részéről felvetődött a Tüskésrét is mint helyszín, ám a szakértők szerint olyan infrastrukturális fejlesztéseket kellett volna ott végrehajtani, amelyek túlságosan megdrágították volna az építkezést.

– Az előző városvezetés idején életveszélyessé vált három IMS-szerkezetű iskola közül az Árpád fejedelem iskola felújítása nem történt meg, és ezért a tanévet máshol kezdték a diákok. A tanárok, szülők pedig aggódnak, hogy mi lesz az iskola sorsa. Az ügy most hogyan áll?

– Ahogyan központi segítséggel az Illyés Gyula utcai és a Testvérvárosok terei iskolát is felújítottuk, megmentettük, úgy az Árpád fejedelem iskolára is sor kerül. A kormányzat részéről már megszületett a döntés egy egymilliárdos támogatásról, bár hivatalosan még nem kaptunk erről értesítést. Ám, még nagyjából 300 millió forint forrást kell előteremtenünk. Kijelenthetem, hogy eltökélt szándékunk a felújítás.

– A buszpark folyamatos frissítése, megújítása mindig aktuális, hamarosan 8 elektromos buszt vásárolhat Pécs, de e-buszok beszerzéséről már korábban szó volt. Miért volt ez a csúszás?

– Magyar járműveket szerettünk volna beszerezni, de sajnos az a magyar gyártó, amelyik szóba jött, rajtunk kívülálló okból csődbe ment. Ezért új beszerzést kellett kiírni, aminek következtében 1,7 milliárd forintért vásárolhat Pécs új elektromos buszokat és építheti ki a töltésükhöz szükséges infrastruktúrát. A Tüke Busz Zrt. szűk források mellett megfelelően működteti a tömegközlekedést úgy, hogy közben európai színvonalú járműveken utazhatnak a pécsiek. Nagy utat kellett megtennünk idáig, néhány éve még lerobbant, sokszor a megállókba meg sem érkező, ócska, fűtetlen, néha kigyulladó buszok jártak a városban. Ma erről szó sincs.

– Hamarosan itt az év vége, mit üzenne a város polgárainak?

– Nem volt könnyű év, és köszönöm a pécsieknek az egész éves munkát, türelmet – különös tekintettel az útfelújítások miatti fennakadásokra, dugókra. Ezúton is szeretnék nagyon boldog karácsonyt és sikerekben gazdag új évet kívánni.