Pécs népszerű a turisták között, emellett két baranyai turisztikai attrakció is bekerült a legjobbak közé, ezt mutatja egy frissen közzétett elemzés, amit egy szakportál készített az első negyedéves foglalások adatai alapján. A szakemberek szerint Pécsnek, Baranyának van még lehetősége további bővülésre – számtalan kincs csalogathatja ide a vendégeket.

Az első negyedévben több mint 8 százalékkal bővült a hazai turizmus, ezt mutatják a Szallas.hu szakportál adatai, derül ki a társaság lapunkhoz eljuttatott elemzéséből. Bár természetesen ez nem tartalmaz minden adatot, de több mint reprezentatív minta, hiszen a cég az ország legnagyobb szállásfoglaló portálja.

Az országos emelkedés mellett a térségünkben élőket természetesen alapvetően a helyi sajátosságok érdeklik, számukra mindenképp jó hír lehet, hogy Pécs nemcsak fent van a Top 10 legnépszerűbb úti célok között, de az előző évhez képest még javított is a helyezésén.

Top 10 belföldi település 2019 első negyedévében (zárójelben a település tavalyi helyezése)

 1. Budapest (1.)
 2. Eger (2.)
 3. Hajdúszoboszló (3.)
 4. Pécs (5.)
 5. Szeged (4.)
 6. Debrecen (6.)
 7. Gyula (8.)
 8. Hévíz (7.)
 9. Siófok (-)
 10. Zalakaros (10).

Panaszra nem lehet okuk, mondta el lapunknak Schneiderné Hauszmann Adél, a pécsi Adele Hotel vezetője, aki azonban arra is felhívta a figyelmet, ebben az évben eddig máshogy, a turisztikai ágazat számára kedvezőtlenebbül oszlottak el a hosszú hétvégék – ez minden szállodának fontos szempont, ezt mindenki megérzi. Ugyanakkor azt is hozzátette, a foglalási adataik jók, ez mindenképp pozitív a jövőre nézve is.

Vár és gyógyfürdő a legjobbak között

Ami a térségre nézve további pozitívum, hogy a turisztikai attrakciók között immár a harmadik helyig emelkedett a siklósi vár, és szorosan követi a Harkányi Gyógyfürdő is.

Top 10 turisztikai attrakció (zárójelben a település tavalyi helyezése)

 1. Miskolctapolca Barlangfürdő (2.)
 2. Egri vár (1.)
 3. Siklósi vár (5.)
 4. Harkányi Gyógyfürdő (6.)
 5. Hévízi-tó (3.)
 6. Makói Hagymatikum Gyógyfürdő (-)
 7. Zalakarosi Fürdő (4.)
 8. Festetics-kastély (7.)
 9. Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő (-)
 10. A parádsasvári üvegmanufaktúra (-)

– 2017 márciusa óta vezetem a siklósi várat, nagy öröm számunkra, hogy erőfeszítéseink ilyen fantasztikus eredményre vezettek – mondta el lapunknak a hírt kommentálva Szentgyörgyváry Péter, akit a pécsiek a Vivat Bacchus Énekegyüttes csupaszív alapembereként, és a vasutas művelődési ház vezetőjeként is ismerhetnek. – Az átlag látogatószámot két év alatt sikerült több mint 25 000 fővel megnövelni. Mindezt úgy, hogy egyelőre a vár saját bevételeiből tartjuk fönn magunkat. Teletűzdeltük a naptárat különféle programokkal, új kiállítótereket nyitottunk, interaktívvá tettünk több kiállítást, de a legnépszerűbb lépésnek a Játékország megnyitása bizonyult, ami egy négy teremből álló beltéri tematikus játszótér – mesélte.

Húsvéti program a siklósi várban: a helyiek azt mondták, még soha nem láttak ennyi vendéget a várban

Mint Szentgyörgyváry Péter elmondta, már most rengeteg programot szerveznek nyárra, koncerteket, lesz Várudvari Esték, Várfesztivál is. Azt is elárulta, nagy vágya, hogy a Tenkes kapitányának és a sorozat kiváló szereplőinek méltó emléket állítsanak egy panoptikum formájában.

hirdetés