Ugorjunk el egy kicsit Olomoucba, Csehország kis ékköve ugyanis igazi kis turistahívogató hely, hatalmas múlttal, rengeteg látnivalóval, csodás hangulattal. Nem véletlenül a partnervárosa Pécsnek!

hirdetés

Régi barátság

A Pécs testvér- és partnervárosait bemutató sorozatunkból remélhetőleg kiderült már, hogy Pécs az évek során tudatosan építette és építi testvérvárosi hálózatát, melynek olyan viszonylag újabb tagjai, mint Tuzla, Újvidék, és az alábbiakban bemutatott csehországi Olomouc (avagy Olmütz, esetleg Alamóc) is egyetemi, világörökségi, kulturális, és régiós központnak számítanak.

Olomouc főtere, a Szentháromság-oszloppal és a városházával

A százezres lakosú Morva parti város – mely egyébként 1640-ig Morvaország fővárosa is volt – 2000-ben, Péccsel együtt került fel a világ legrangosabb természeti és kulturális értékeit tartalmazó világörökség-listára (Pécs az ókeresztény sírkamrákkal, Olomouc Szentháromság-oszlopával), de együttműködésük korábban kezdődött, az 1990-es években ugyanis a Történelmi Városok Európai Szervezetében partnerek voltak.

Mikor 2002-ben Pécs és Olomouc hivatalosan is partnervárosok lettek, Martin Tesarik, Olomouc polgármestere elmondta, hogy az egyezményben a legfontosabbnak a két város polgárainak közeledését és az erre épülő közvetlen, baráti együttműködés létrejöttét tartja, és azokat a lehetőségeket, melyeket ez a kapcsolat szülhet.

Olomouci félmaraton, pécsi fotókiállítás

Mint mindegyik hasonló szerződés során, a két város önkormányzatai jelen esetben is az oktatás, a kultúra és a sport területén működnek együtt és osztják meg tapasztalataikat egymással, valamint kölcsönösen támogatják a gazdasági kapcsolatépítés lehetőségeit, idegenforgalmi rendezvények szervezését. Nem is olyan rég, 2008-ban például két napot töltöttek Pécsett Olomouc képviselői, akik többek között a világörökségi helyszínek turisztikai kiaknázásában rejlő együttműködési lehetőségekről, továbbá uniós pályázatokon való közös részvételről tárgyaltak.

A Cézár-kút egyike Olomouc híres szökőkútjainak

A látogatásuk ideje alatt nyílt meg az „Antik Pécs – Antik Olomouc” – című fotókiállítás is, melyen Tám László, a pécsi világörökségi helyszínekről készült felvételei, valamint Olomouc híres, antik mintákkal díszített barokk díszkútjairól készült képek voltak megtekinthetők. Olomouc és Pécs főként kulturális területeken gyümölcsöző kapcsolata 2016-ban a sporttal is bővült, hiszen a rangos nemzetközi olmützi félmaratonon indult Halász Ádám és Kiss Dávid, a PSN Zrt. sportiskolájának két kiváló középtávfutója is, akiket a megmérettetésre a morva városból hívott meg Antonin Stanek polgármester.

Olomoucba el kell menni

Olomouc történelmi magja a 11. században kezdett kialakulni a Morva-folyó mentén (de ásatások bizonyítják, hogy a terület már az őskorban is lakott volt), és akárcsak Pécs, gyorsan kiemelkedő vásári, egyházi, egyetemi, és – fontos, mára turistalátványosságnak számító erődítményének köszönhetően – katonai város lett. Bár Olomoucot sok cseh városhoz hasonlóan megviselték az évszázadok háborúi, ma már ebből nem látni semmit, a műemléki város ugyanis igazi kis turistaparadicsommá vált, ahol megannyi szebbnél szebb, értékesebbnél értékesebb látnivalóba botolhatunk.

Sörbringával partiznak Olomouc központjában

Ott van például a város főterén, a 15. században épült, de szocialista-realista stílusú asztrológiai órájáról is híres városháza (melynek tornya egyébként gótikus stílusban épült), mely mellett a már említett, 35 méteres, barokk szobrokkal díszített 18. századi Szentháromság-oszlop áll, melynek aljában egy apró kápolna is helyet kapott.

Olomouc főtere a városháza tornyából

Az olomouci vár kihagyhatatlan látványosság, melynek szerves része az 1107-ben alapított – de később neogót stílusban újjáépített – Szent Vencel-dóm, azaz a város székesegyháza. Ez a templom már csak azért is érdekes lehet a magyar szemnek, mert itt kiáltották ki cseh uralkodónak Mátyás királyt! A székesegyház mellett egyből ott van Közép-Európa legrégebbi, 12. századi érseki palotája, de persze látni kell a hat barokk szökőkutat is a belvárosban, melyek – egy Julius Cézárt ábrázoló kúttól eltekintve – mitológiai alakokat ábrázolnak. Olomoucban található Csehország második legrégebbi egyeteme, melyet 1573-ban alapítottak, de a várfal alatti patak mentén lévő gyönyörű parkot sem szabad kihagyni, már csak azért sem, mert egy kis botanikus kertet is kialakítottak itt.

Megéri Olomoucba menni

Olomouc Pécstől nagyjából 600 kilométerre van, oda kocsival autópályán érdemes menni, ugyanakkor vonattal is meg lehet közelíteni, természetesen Budapestről indulva.

Vannak olcsó megoldások

A fővárosból sok-sok buszos szolgáltató is indít járatokat a morva városba, 5-6 ezer forintos jegyárakkal, ami olcsóbb, mint a több mint 10 ezer forintos vonatjegy. A menetidejük 6-8 óra között mozog, szóval türelem kell az úthoz, de megéri.

Kedvező ajánlat az Olomoucba vágyóknak

Ami a szállodákat illeti: Olomoucban egy június eleji hétre (hét éjszakára) foglalhatunk a booking.com oldalon 160 ezer forinttól szuper 4 csillagos hotelszobát (nyilván van drágább is, határ a csillagos ég), de ha nincs igényünk a luxusra, akkor böngészhetünk megannyi hostel közül is, hiszen azokban egy hétig 20-30 ezer forintból is ellehetünk.

Aki a luxust keresi, az is megtalálja a számításait