Pécsett alakult meg az ország első egyetemi önkéntes honvédszázada!

A Pécsi Tudományegyetem mintegy 60 hallgatója kötött önkéntes tartalékos szerződést a Magyar Honvédséggel azért, hogy egy kemény kiképzést követően a katonákat támogatva részt vehessenek a helyi védelmi feladatok elvégzésében, például árvízhelyzet, vagy extrém téli hóhelyzet esetén.

Szerdán délelőtt a Pécsi Tudományegyetem Szenátusi Tanácstermében írta alá mintegy 60 egyetemi hallgató azt a szerződést, melynek eredményeként megalakult az ország első „egyetemi önkéntes százada”. Azok a hallgatók, akik jelentkeztek a Magyar Honvédség programjába, egy izzasztó, több héten át tartó kiképzés után önkéntes területvédelmi tartalékos szolgálati formában támogathatják a jövőben a honvédeket, és olyan ismereteket szerezhetnek, melyeket a mindennapi életben is hasznosítani tudnak, valamint javítják és erősítik az ország önvédelmét.

A hazát fogják szolgálni a pécsi egyetemisták

Az ünnepélyes eseményen Berke Gyula, a Pécsi Tudományegyetem oktatási rektorhelyettese elmondta, hogy megítélése szerint az utóbbi évek során erősödött a honvédség megítélése, ami a Magyar Honvédség sikeres tevékenységének eredménye. Kiemelte, hogy az egyetem hallgatóitól nem áll messze az önkéntesség, hiszen 2013 nyarán 50 önkéntes hallgató jelentkezett azért, hogy segítséget nyújtsanak a dunaszekcsői árvíz során. Azonban hozzátette, hogy a honvédség szolgálatában komolyabb, nagyobb felelősséggel járó feladatokat kell majd az önkéntesség keretében elvégezniük.

Berke Gyula: az önkéntesség nem áll távol a pécsi hallgatóktól

Hozzátette: az egyetem és a honvédség kapcsolata az elmúlt időszakban sokat erősödött, aminek jele az is, hogy az önkéntesek kiképzésének a PTE Ifjúság úti kampusza is helyet fog adni. A tartalékos tisztképzés elméleti ismeretanyagát a hallgatók a nyári szünetben, távoktatási formában kapják meg.

Takács Attila: a kiképzés kemény és izzasztó lesz

Takács Attila dandártábornok, a Magyar Honvédség Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság parancsnoka beszédében kiemelte, hogy a honvédség tartalékos rendszerét új alapokra helyezik az egyetemi önkéntes programmal, mivel a jelenlegi tartalékos katonák a nyugdíjkorhatár közelében járnak, a rendszerből tehát nemsokára ki fognak kerülni, ami szükségessé teszi az utánpótlás biztosítását. Ezért hozzák tehát létre szerte az országban a tartalékos egyetemi századokat is.

Fegyelmet és önfegyelmet tanulnak majd

– Az életre szóló eskü, amit ma tesznek, az egyetlen olyan eskü, amiben az eskütevők vállalják, hogy feladataikat akár életük feláldozásával is, de teljesítik – mondta a dandártábornok, majd hozzátette, hogy mivel nem lehet megjósolni, hogy hol és mikor és milyen intenzitással fognak kitörni háborúk és konfrontációk, extrém időjárási helyzetek (például árvizek vagy szélsőséges hóhelyzetek), ezért fontos a területi elven történő toborzás és önkéntes szerveződés, mivel egy ilyen váratlan krízishelyzetben minden járásban lesz egy felkészült helyi erő, ami azonnal fog tud reagálni a szituációra.

A kiképzés – mint mondta – kemény lesz és izzasztó, de a végén a hallgatók egy közösségként, bajtársakként kerülnek majd ki. Ezt követően hangsúlyozta, hogy a honvédség ösztöndíjaira az önkéntesek a kiképzés után már pályázhatnak, továbbá emlékeztetett arra is, hogy az eskütevő egyetemisták a Magyar Honvédség kötelékében bármikor munkát kaphatnak.

Gábriel Róbert, a PTE Természettudományi Karának dékánja az eseményen elmondta, hogy a honvédség nagyban számít a pécsi egyetemisták lokálpatriotizmusára, hiszen a saját otthonukat az professzionálisan felkészített, önfegyelmet és fegyelmet egyaránt elsajátított önkéntesek sokkal hatékonyabban védelmezhetik meg.

Biczó Petra és Kárpáti Emma fontos lehetőséget látnak a programban

Biczó Petra, a PTE Természettudományi Karának másodéves hallgatója is jelentkezett a programba, mint mondta azért, mert egy jó közösségformáló lehetőségnek tartja, melynek keretében olyan tapasztalatokat is szerezhet, melyekhez a mindennapokban nem juthatna hozzá.

– A kemény kiképzés számomra nem ijesztő, mivel én edzőnek készülök, és ahhoz komoly fizikai állóképességre van szükség az egyetemen is. Emellett gyerekkorom óta versenyszerűen sportolok, szóval nem érzem úgy, hogy a kiképzés komoly akadályt jelentene számomra – mondta.

Aláírták a szerződést, letették az esküt

Kárpáti Emma, a Természettudományi Kar harmadéves, sportszervezőnek tanuló hallgatója elmondta, hogy nagyon jó lehetőségnek tartja a programot, hiszen az egyetem alatt a hallgatók keresik a kihívásokat, keresik önmagukat, a honvédség tartalékos rendszerébe bekerülni pedig olyan kihívás, melynek során barátokat is találhatnak, vagy épp megtalálhatják hivatásukat a katonaság soraiban.

– A kiképzés és a képzés után én akár azt is el tudom képzelni, hogy annyira megtetszik ez az élet, hogy később a katonaságnál helyezkedek majd el – mondta