Pécsett segítenek a járvány miatt árván maradt gyermekeken

Óriási tragédia, amikor valaki számára kedves embert, családtagot veszít el. A koronavírus-járvány pedig sajnos rengeteg áldozatot szedett világszerte. Pécsett akadnak félárván vagy árván maradt gyermekek is, ők most sürgősen segítségre szorulnak, hisz szüleik nélkül gyakorlatilag elvesztették legnagyobb támaszukat.

hirdetés
Uránia Mozi

Az Esztergár Lajos Család- és Gyermekjóléti Szolgálat (ECSGYK) igazgatója, Nagy István lapunk kérdésére elmondta, sajnos tudnak olyan pécsi családokról, kiskorúakról, akik a pandémia harmadik hullámában elvesztették valamelyik szülőjüket. Mint mondta, az ECSGYK a jelzőrendszer működtetője, így a jelzőrendszeri tagokkal való szoros kapcsolat eredményeként az esetek nagy százalékában tudomásukra jut, ha ilyen jellegű tragédia bekövetkezik.

– Az iskolai, óvodai szociális segítőink jelen vannak a köznevelési intézményekben, így még nagyobb az esélye annak, hogy ilyenkor segítséget tudjunk nyújtani családoknak, iskolai és óvodai teameknek, kortárs csoportoknak. Szerencsére a társadalmi szolidaritás jelen van a mindennapjainkba, ezt tapasztaltuk a pandémiát megelőzően is, de a segítség nyújtása a társadalom részéről korábban elsősorban karácsony idejére összpontosult akkor. A járvány kirobbanása, a megváltozott élethelyzet, a nehézségek, az anyagi és tárgyi javak hiánya viszont sok emberből, cégből most is előhozta a jó szándékot, segítőkészséget – fogalmazott Nagy István.

Elmondta, az elmúlt időszakban intézményükön keresztül, az önkormányzattal, civil szervezetekkel karöltve sikerült sok rászorulónak segítséget nyújtani. Hangsúlyozta, folyamatos az oktatási kerekasztaluk működése is, ahol a partnerek digitális oktatásból kimaradt, lemaradt gyermekek és családjainak részére szervez foglalkozásokat. Hozzátette, az önkormányzat által létrehozott járványügyi koordinációs munkacsoportban közreműködő egészségügyi és szociális szakemberek folyamatosan elemzik a helyzetet, és annak függvényeként alakítják ki segítő tevékenységüket, az önkormányzat koordinálása mellett a lakosság szükségleteihez igazodva.

„Azt tapasztaljuk, hogy amennyiben a közösségi hálókat, médiát is bevonjuk, akkor az összefogás sokkal fajsúlyosabb, és több mindenkihez elér”

– fogalmazott Nagy István.

Hogy és kinek segít az ECSGYK?

Mint mondta, a segítés többirányú lehet, és rengeteg mindent felölelhet. A legfontosabb ilyen esetekben a családban maradt kiskorúak felügyelete, törvényes képviselő megléte, annak biztosítása. Ezen felül, az eset súlyosságától függetlenül minden egyéb segítség nyújtása: adományok, szolgáltatásokban való segítés, a gyermeknek pszichológiai segítségnyújtás, családterápia, gyászterápia, az egyének pszichés megsegítése, kortárs csoport megsegítése, iskolai közösség segítése, jogi segítségnyújtása, gyermekek átmeneti otthona is szerepel még azon lehetőségek között, amit a szolgálat nyújtani tud.

– Nem feltétlenül kell tragédiának bekövetkeznie ahhoz, hogy a család- és gyermekjóléti szolgálat segítségét igénybe tudja valaki venni. Amennyiben az illető kapcsolattartásban, gyermekelhelyezésben, jogi segítségnyújtásban kérné a támogatásunkat, vagy esetleg gyermeknevelési, életvitelbeli, konfliktusos élethelyzetbe kerül, és úgy érzi, segítségre szorul, bármelyik telephelyünkön a városban – Anikó utca 5., Tüzér utca 7., Hársfa utca 154. – megtalál minket akár személyesen, telefonon (72/441-677, 72/444-877) vagy e-mail (segites@ecsgyk.hu) formájában – fogalmazott Nagy István.

Két pécsi család tragédiájáról az egész ország értesült

A Pécsi Köztársaság Téri Általános Iskola több diákjuk számára indított gyűjtést nemrégiben: egyszerre két család életét is megváltoztatta a koronavírus, miután elragadott egy-egy fiatal szülőt. Az iskolai közösség összefogott, hogy segítsék a családokban nevelkedő, összesen kilenc gyermeket – akik közül hárman jelenleg is az iskola tanulói – az elképzelhetetlenül nehéz helyzetben.

Az egyik családban hat nehéz körülmények között élő gyermek maradt árván, miután a koronavírus elragadta az őket egyedül nevelő, 51 éves anyjukat. A másikban a 45 éves, teljesen egészséges apuka hunyt el koronavírusban: itt egy hatodikos ikerpár és egy 15 éves kislány maradt családfő nélkül. Mint az intézmény vezetőjétől megtudtuk, mindkét elhunyt is ebbe az iskolába járt, így különösen szívükön viselik a bajba jutott fiatalok sorsát.

Dr. Molnárné Szoldatics Katalin intézményvezető a szörnyű esetek kapcsán a következőt nyilatkozta: szülők halálakor nem szokták kitenni a fekete zászlót, de most kivételt tettek, mert ezzel is szeretnék kifejezni az együttérzésüket, összetartozásukat.

„Mi egy közösség vagyunk, ennek pedig minden tagja fontos nekünk: a volt, a jelenlegi tanítvány, a szülő. Ebben a nehéz járványügyi helyzetben különösen éreznünk kell, hogy összetartozunk. Az emberek szerencsére nagyon együttérzőek”

– fogalmazott az intézményvezető.

Lapunk kérdésére elmondta, óriási összefogást tapasztal: magánszemélyek és cégek utalnak a lent látható bankszámlaszámokra, hogy a gyerekek mindennapjait könnyebbé tegyék. Emellett, mint mondta, Nyőgéri Lajos szociális ügyekért felelős alpolgármester segítségével családterápiában, gyermekelhelyezési, lakhatási kérdésekben jártas szakemberekkel is felvették a kapcsolatot, sőt Pécs polgármestere is hamarosan fogadja az érintetteket. A Rotary Club Pécs pedig többek között abban támogatja a fiatalokat, hogy pénzügyi tanácsadó közreműködésével lehetőleg hosszú távon is boldoguljanak, valamint a tehetségesen asztaliteniszező ikerpárt is segítik a sportban. Mint azt Molnárné Szoldatics Katalin elmondta, a családoknak nagy szüksége van a lelki támogatásra is, ezt amint az iskola újra kinyit, iskolapszichológusukkal biztosítják nekik. Hozzátette, az ECSGYK is folyamatos kapcsolatban van a családokkal, ellenőrzik például, hogy megfelelő eszközeik vannak-e a digitális tanításban való részvételhez.

Így segíthetjük az árván maradt pécsi tanulók családjait:
Támogatni az UniCredit Bankban vezetett számlaszámra való utalással lehetséges. A felajánlott összeg közvetlenül a családokhoz kerül. A háromgyermekes család számlaszáma: 1 0918001-00000064-83790005, tulajdonos: Nagy. A hatgyermekes család számlaszáma: 10918001-00000084-94440007, tulajdonos: Szekeres.

Kiemelt képünk illusztráció.