Családvédelmi akcióterv: tíz éve még álmodni sem mertek ilyesmiről!

Alig pár hete tudhattunk meg részleteket a hétpontos családvédelmi akciótervről, aminek keretében akár 40 millió forint támogatást is kaphat egy fiatal pár közös önálló életük megkezdéséhez. Az elsősorban 40 év alatti nőket és családjaikat érintő intézkedésekről pécsi anyukákat kérdeztünk.

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára február elején jelentette be a hétpontos családvédelmi akciótervet – erről itt írtunk bővebben. Ennek értelmében minden 40 év alatti nő az első házasságakor 10 millió forint kedvezményes kölcsönben részesülhet, bővítik a családi otthonteremtési kedvezményt, valamint már a második gyermeknél 1 millió forintot átvállal a kormány a nagycsaládosok jelzáloghiteléből. Azok a nők, akik legalább négy gyermeket szültek és neveltek, életük végéig mentesülnek a személyi jövedelemadó fizetése alól, de elindítják a nagycsaládosok autóvásárlási programját is, aminek értelmében legalább három gyermeknél a legalább hétszemélyes új autó vásárlásához 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaphatnak a családok. Megvalósítják a teljes bölcsődei ellátást, 21 ezer új férőhelyet hoznak létre 3 év alatt, és bevezetik a nagyszülői gyedet is.

Pécsi édesanyákat kerestünk meg, hogy elmondják: mi a véleményük a hétpontos családvédelmi akciótervről.

Mráv Melinda, négygyermekes édesanya:

42 éves vagyok, négy gyerekem van, és három éve vettünk egy családi házat csokkal – akkor még csak 3 gyerek volt. Február elsején született gyerekem után megkaptuk az 1 millió forint támogatást a lakáshitelből. Ha jól értelmezem az új támogatási rendszert, akkor ha most akarnám ugyanezt, akkor 2,2 millió helyett 10 milliót kapnék a három gyerekre, a születendő negyedik gyerekemre 1 millió forint helyett 4 milliót engednének még el. Az autóvásárlás is igen szimpatikus, ugyanis jelenleg két autónk van, mert egybe nem férünk be. Ha tényleg körülbelül 3 millióért lehet kapni új autót – márpedig ahogy néztem, lehet –, akkor már tetszik a dolog, nagy segítség lenne nekünk is.

Horváthné Derkovits Emese, ötgyermekes édesanya:

Az első házasságkötés alkalmával kapható kedvezményes kölcsönt nagyon jó ötletnek tartom, mert ez megerősíti azoknak a kedvét, akik anyagi okok miatt nem lépnek házasságra; például ha nincs pénzük esküvőre, bútorokra, háztartási cikkekre. Azt is üdvözlöm, hogy kiterjesztették a kétgyermekes családokra is a csokot, hiszen két gyermeket felnevelni is jelentős anyagi áldozattal jár, főleg hogy ezek a családok nem számítanak nagycsaládnak, ezért a nagycsaládosok kedvezményei rájuk nem vonatkoznak. Az szja-mentesség szerintem hatalmas dolog, ami ránk vonatkozik, és abszolút segítség. Ez az intézkedés vonzóbbá tenné a munkába való visszatérést, a több évig otthon maradt nagycsaládos anyukáknak is. Az autóvásárlási program is a mi családunknak szól. Sok gyerek mellett egy fizetésből képtelenség új autót vásárolni, pláne 7 személyeseket. Nagyon várjuk ezt az intézkedést, mert ez lehetőséget adna, hogy a régi autónkat újra cseréljük a támogatással. Nélküle ez esélytelen lenne.

Uherkovich Orsolya Réka, hatgyermekes édesanya, hamarosan születik hetedik gyermeke:

Az idén bejelentett családvédelmi akciótervből, a korunk és családi állapotunk folytán már kevesebb érint minket. Viszont öröm látni, mégha kicsit a „pálya széléről” is, hogy egy minden részletében átgondolt és több célt egyszerre megvalósító tervről van szó. Mi a hetedik gyerekre a jelzáloghitel csökkentését tudjuk kihasználni, és minden bizonnyal ki is fogjuk. Az otthonteremtéssel kapcsolatos lehetőségekről még álmodni sem mertünk 2009-ben, amikor a 3. gyerekünk született. Az autóvásárlási lehetőség pedig egyszerre segít a nagycsaládoknak, és fiatalítja a meglehetősen elöregedett és ezért környezetszennyező magyar járműparkot. Nagyon jó ötletnek tartom, mi is gondolkodunk rajta, hogy életünkben először vegyünk egy új autót.

Szepesvári Zsófia Anna, háromgyermekes édesanya:

Három gyermekünk van, családi házban élünk, amire felvettük a korábbi csokot. Nem tervezünk több gyereket, így a meghirdetett akciótervből minket elviekben is csak az autóvásárlás érinthet. Az autóvásárlás jelenleg nem releváns, de néhány éven belül lehet, hogy élni fogunk vele. Fájó pontnak érzem, hogy a jelzáloghitel visszaigénylése nem vonatkozik a már meglévő gyermekekre, viszont a kamatmentes kölcsön szuper lehetőség azoknak, akik most vágnak bele a családalapításba. Úgy látom, összességében annyira leszűkítették a feltételeket, hogy minimális az a kör, aki igénybe tudja venni őket. Üdvözölném, ha a tápszer és a gyermekgyógyszerek ára csökkenne, mint például a recept nélkül kapható gyermekgyógyszereké, melyekre sok esetben nagy szükség van. Ezek ára nagyon magas, így egy váratlan és elhúzódó betegség könnyen jelenthet egy adott hónapban nem várt plusz kiadást.

Hirdetés