A Pécsi Balett ifjúságnevelési programot indít, melynek célja, hogy az óvodás, általános- és középiskolás, valamint az egyetemista korosztály számára közelebb hozza a balett műfaját, megismertesse a fiatalokat a táncművészet ezen ágával és bepillantást engedjen a szakma hátterébe.

hirdetés

Március 23-án, pénteken egy könnyed beszélgetéssel indult az első Táncközelben program, amelyre a pécsi Leőwey Klára Gimnázium angol szakos diákjai érkeztek. Uhrik Teodóra
Kossuth-díjas művész, a Pécsi Balett ügyvezetője, felvezetőjében hangsúlyozta a klasszikus és a modern balett műfaji különbségeit, beszélt a társulat meghatározó előadásairól és az új bemutató érzelmi hátteréről. Leo Mujić, a Diamond című – premier előtt álló – előadás nemzetközi hírű koreográfusa, már a táncművészet pszichológiájáról is mesélt a vendégeknek, elmondása szerint emberi mivoltunk elemzése sem áll messze e szakmától.

A társulat próbanapjába közel egy órán keresztül nyerhettek betekintést a diákok, akik ezt követően emotikonokkal és érzelem-arzenállal jellemezték a balett rájuk gyakorolt hatását. Szenvedélyes, kifinomult, dinamikus, erős. Ezekkel a szavakkal írták le a diákok a látottakat.

Április közepén Pécsett tanuló külföldi egyetemi hallgatókat vár a társulat, majd egy általános iskolába látogatnak el a táncművészek. A program célja, hogy a fiatalokat és barátaikat a közönség soraiban újra láthassák.

Forrás: Pécsi Balett | Fotó: Marsalkó Péter