A pécsi halak „elúsznak” Dubaiig

Nem mindennapi installáció került a Zsolnay Kulturális Negyedbe. Tízezer alumínium dobozból formáztak halakat. Az alkotás célja a figyelemfelkeltés, amit a következő hónapokban még Dubaiban is bevetnek.

Csavarokkal rögzítették azokat a kólás és fantás dobozokat, amik végül hét hatalmas halat formáztak meg. Mindez egy tíznapos alkotótábor eredménye. Íme:

Az újrahasznosított alumíniumdobozból készült installáció üzenete egyértelmű: élővizeink védelmére hívja fel a figyelmet.

A hatalmas méretű köztéri alkotást magyar, cseh, lengyel, szlovák és emirátusi művészeti egyetemek hallgatói készítették.

Idén a Pécsi Tudományegyetem és a Zsolnay Kulturális Negyed adott otthont az évente megrendezett HybridArt Campnak elnevezett tábornak. Két éve az ősidőkbe utaztak vissza, akkor egy négy méter magas dinoszauruszt formáló installáció született, amit 4000 műanyagpalack felhasználásával építettek.

Tavaly pedig szintén Pécs adott otthont a művészeti alkotótábornak. Akkor 8000 alumíniumdobozból két lófejet építettek, ami később Budapestet, Dubait és Abu Dhabit is megjárta.

A mostani installáció hamarosan az Art Moments Fesztiválon mutatkozik be Budapesten, majd novemberben Abu Dhabiban és Dubaiban is kiállítják.

A HybridArt 2005 óta működik a kortárs vizuális művészet területén azzal a céllal, hogy a klasszikus formákból és keretekből kilépve, minél szélesebb körben ismertté tegye a hazai és külföldi képzőművészetet és dizájnt. Ennek szellemiségében szervezik már évek óta állandó programjaikat, az Art Moments fesztivált, a Cégér – Jó bornak tervezz címkét! gasztrodizájn-pályázatot és a Zenith Art Exchange nemzetközi művészeti csereprogramot.