Pécsi kutatónők online árulják el, mi a legizgalmasabb a természettudományokban!

A tapasztalatok azt mutatják, hogy nem olyan mértékben jelentkeznek fiatalok a matematikai, természettudományos, műszaki, vagy informatikai (röviden MTMI) képzésekre, amilyen mértékben a munkaerőpiac ezt megkívánná. Más hazai oktatási intézmények mellett a Pécsi Tudományegyetem (PTE) is érzékeli, hogy sajnos egyre kevesebb a felvételiző – különösen ami a nőket illeti – ezekre a szakokra. Több érdekes és izgalmas programot is szerveznek, hogy megállítsák ezt a folyamatot, egy ilyen az október 15-i „Kölcsönözz egy kutatónőt!” című esemény is, mely a Nők a Tudományban Egyesület országos kezdeményezéséhez csatlakozik. 

A rendezvény lényege, hogy a PTE Természettudományi Karának (TTK) egy-egy fiatal hölgy kutatójával beszélgethetnek az elsősorban középiskolás és egyetemista korú érdeklődők, a szakemberek pedig különösebb tabuk nélkül minden kérdésre válaszolnak.

A cél természetesen nem más, mint felkelteni az érdeklődést a nők körében az MTMI-szakmák iránt, hiszen ezek esetében sokkal magasabb a férfiak aránya. Sőt, azt is megtudtuk, hogy általánosan kevés a fiatal ezeken a pályákon, habár a műszaki vonal kissé még mindig népszerűbb a természettudományoknál.

A Nők a tudományban – Nők nehezített pályán rendezvénysorozat keretében megvalósuló  „Kölcsönözz egy kutatónőt!”-program egyik főszervezőjével, a PTE TTK EFOP-pályázatok szakmai megvalósítójával, Jerkovicsné Stefán Klárával beszélgettünk, aki elárulta, ő a közgazdászképzés helyett választotta a geográfiát. Sőt, lapunknak azt is elmondta, hogyan váltott szakterületet.

Jerkovicsné Stefán Klára

– Lényegében bankigazgató helyett lettem geográfus. Az egész családom pénzügyi vonalon tanult és tevékenykedett, így logikusnak tűnt, hogy én is ezt válasszam. Viszont nagyon jó földrajztanárom volt az általános iskolában, apukámtól pedig örököltem a térképek szeretetét, ez a terület mindig is érdekelt. Végül úgy alakult, hogy a matematika nem ment annyira jól, így közgazdaságtan helyett a földrajz-német szakon kezdtem. A tanári diploma megszerzése mellett pedig még területfejlesztő szerettem volna lenni. Alapvetően földrajztanári végzettségem van, ami kiegészült az idők során számos szakterülettel. A legjobban azt szeretem a munkámban, hogy nagyon változatos. A pécsi földrajzon ráadásul olyan csapatban lehet dolgozni, ami inkább család. Nagyon jó szakemberektől és kutatóktól lehet tanulni, gyakorlatorientált képzésben. Minden napunk más, hallgatóként is – így a geográfus hölgy.

Hozzátette, korábban a földrajz és a földtudomány nem azt takarta, amit most: sokkal szélesebb spektrum az, amiből választhatunk. Azok, akik most a geográfuspályát választják piacképes és munkaerőpiac-orientált képzésben vesznek részt, sőt perspektíva lehet számukra a geoinformatika, a turizmus, a területfejlesztés egyaránt – tette hozzá Jerkovicsné Stefán Klára.

Az október 15-i online kerekasztalon részt vesz majd Jenák Ildikó informatikus, Papp Tamara vegyész, dr. Kemenesiné dr. Kurucz Kornélia ökológus, Márkus Rita biológus, valamint Máté Éva geográfus is. Az eseményt moderálni és konferálni Regényi Lilla, Némethné dr. Somogyi Ildikó, valamint Jerkovicsné Stefán Klára fogják. A technikai kivitelezésben néhány női ösztöndíjas TTK-hallgatólány segédkezik.

Jelentkezni IDE KATTINTVA tudunk az ingyenes, azonban regisztrációhoz között programra. 

Kiemelt képünk illusztráció. 

hirdetés
Uránia Mozi