A pécsi MSZP és a DK is megszavazná hazánk durva elítélését

A volt pécsi alpolgármester, Tóth Bertalan MSZP-s frakcióvezető mellett a pécsi DK is büszkén nyomna igent hazánk elítélésére. A DK-s Kunszt Márta, az MSZP-P politikusa, Mellár Tamás vélhetően frakciótársaival tartana, ha a baloldali Sargentini-jelentést kellene elfogadtatnia. A Jobbik szerint színvonaltalan a jelentés, de kettős arculatú, az LMP szerint jogosak a kritikák, de nem szavaznák meg. A Fidesz szerint szimpla bosszúhadjáratról van szó és 108 oldalnyi ténybeli tévedés van az anyagban.  

hirdetés

Az MSZP a magyar kormányról kiállított bizonyítványként értékeli a Sargentini-jelentést, ezért a párt európai parlamenti képviselői támogatni fogják annak elfogadását – jelentette be Tóth Bertalan pécsi képviselő, az MSZP frakcióvezetője. A szocialisták szövetségese, az egyébként alig mérhető támogatottságú Párbeszéd pedig szintén ugyanígy vélekedik.

Miután Mellár Tamás, az MSZP-P-szövetség tagja többször is hangsúlyozta, hogy Brüsszel meg fogja hazánkat büntetni – többek között ezzel érvelt a migránsok kötelező befogadása érdekében – és a Párbeszéd és az MSZP is kijelentette, hogy megszavazza a jelentést, így Mellár is vélhetően igent nyomna. Ráadásul Polyák Gábor, a Sargentini-jelentéshez hozzájáruló Mérték Médiaelemző Műhely vezetője ott ül a Mellár által létrehozott mozgalomban. (Mellárt megkerestük, de eddig nem reagált).

Kunszt Márta, a DK önkormányzati képviselője, pécsi vezetője lapunknak azt mondta, hogy megszavazná a jelentést, mivel szerinte elősegíti, hogy Magyarországon érvényesüljenek a demokrácia és jogállamiság kritériumai.

Az LMP társelnöke, pécsi országgyűlési képviselő, Keresztes László Lóránt leszögezte – amit a Vona Gáborral közös vitában is elmondott –, hogy ha EP-képviselő lenne, biztosan nem szavazná meg.

– A jelentésben leírt kritikák jelentős része jogos, és ez szégyen a kormányra nézve, továbbá súlyos figyelmeztetés. De akkor sem lehet a kormány hibái miatt az országot büntetni, ezért nem tudunk támogatni semmilyen eljárást, aminek lehet olyan kimenetele, hogy megvonhatják Magyarország szavazati jogát – közölte.

Gyimesi Gábor pécsi jobbikos képviselő megkeresésünkre azt mondta, hogy a pártja álláspontja szerint egy szakmailag színvonaltalan jelentésről van szó, amiben a jogos megállapítások mellett számtalan alaptalan is szerepel. A jelentést ez a kettősség jellemzi. A demokráciával, a jogállamiság hiányosságaival és a média helyzetével kapcsolatos részei jogosak, de a bevándorlással, a hazánkban létező antiszemitizmussal és rasszizmussal összefüggő tételei hiteltelenné teszik az egész dokumentumot, ami Orbán Viktor számára egy kényelmes helyzetet teremt – vélekedett. Hozzátette: a kötelező kvóta bevezetésének fontosságára vonatkozó részét sem tudják elfogadni.

Gyimesi kiemelte: Balczó Zoltán a Jobbik EP-képviselője tartózkodni fog a szavazás során, ami szerintük a 7. cikk szerinti eljárás elutasítását jelenti – amelynek végső szankciói egyébként nem egy kormányt, hanem egy egész országot sújtanának.

A Sargentiniről egyébként néhány nap alatt villámgyorsan kiderült, hogy jogtalanul, két meghatározó hazai felsőoktatási intézmény nevét, a PTE-t és az ELTE-t is odahamisította a jelentése alá, ami önmagában megkérdőjelezi hitelességét. Mindezt annak érdekében tehette, hogy elhitesse: tekintélyes egyetemek is osztják nézeteit – holott erről szó sincs. A jelentésben megfogalmazott kritikák egy része pedig erősen megkérdőjelezhető, elég csak arra a vagdalkozásra gondolni, hogy hazánkban zsidókat támadnának meg, vennék el a vagyonukat rendszeresen.

A kormánypárt szerint egyébként ez nem is szól másról, mint arról, hogy az EP bevándorláspárti többsége bosszúra készül Magyarország ellen, mert a magyarok világossá tették, nem fogadnak be bevándorlókat. A Sargentini-jelentés nem más, mint ennek a politikai bosszúnak egy leplezetlen eszköze. A kormány 108 oldalon taglalja a súlyos ténybeli tévedések sorozatát.

A tét egyébként az, hogy egy olyan többlépcsős eljárást indítsanak el, amelynek következtében az érintett állam szavazati jogát is felfüggeszthetik. Persze, ehhez az összes többi tagország egyhangú támogatására van szükség.

Hirdetés