Pécsieket díjaztak a Magyar Sport Napján

A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának dékánhelyettese, Ács Pongrác a Kemény Ferenc-díjat, a PSN Zrt. két kiemelkedő sportolója, az olimpiai bajnok gyorskorcsolyázó Burján Csaba és a riói ötkarikás játékokon bronzérmes úszó, Kenderesi Tamás pedig oklevelet vehetett át a Magyar Sport Napján.

A Magyar Sport Napja alkalmából tartott ünnepségen Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter díjakat, elismerő okleveleket és Magyar Sportcsillagok Ösztöndíjakat adott át Szabó Tünde sportért felelős államtitkárral közösen Budapesten.

Az államtitkár az ünnepségen kiemelte, hogy a magyar kormány 2010 óta stratégiai ágazatként kezeli a sportot, ez pedig rendkívüli támogatást jelent a verseny- és szabadidősportnak egyformán. Hangsúlyozta, kevés ország mondhatja el magáról, hogy egy év alatt négy sportágban is olimpiai kvalifikációs világbajnokságot rendez, ez az idén Magyarországon megvalósul az asztalitenisz-, a vívó-, az öttusa-, illetve a kajak-kenu világbajnoksággal. Szabó Tünde hozzátette, hogy az ünnepségen részt vevő felsőoktatási tanulmányaikat folytató élsportolók mindenki számára példaképek lehetnek, mert bizonyítják, hogy a sportolás és a tanulás párhuzamosan is végezhető. A Magyar Sportcsillagok Ösztöndíjakat a 2018/2019. tanév második félévében 21 sportág 93 sportolójának, köztük hat parasportolónak ítélték oda, az ösztöndíjat jelképező okleveleket Szabó Tünde adta át az ünnepségen megjelent sportolóknak.

A díjazott vízilabdázók nevében az okleveleket Vári Attila, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke, a PSN Zrt. vezérigazgatója vette át.

Az egyik pécsi díjazott, Kenderesi Tamás nagyon örült az elismerésnek, mert mint mondta, nagy segítséget jelent a mindennapi felkészülés során az ösztöndíj.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár nyújtotta át az oklevelet Kenderesi Tamásnak

– Egy élsportolónak nagyon fontos a megfelelő és nyugodt háttér, ráadásul a sportolói karriert és a tanulást nehéz összeegyeztetni, ezért tartom fontosnak és jónak, hogy a kormány által alapított ösztöndíjjal külön támogatják azokat a magyarországi felsőoktatási intézményekben aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező sportolókat, akik tanulmányaik ideje alatt esélyesek olimpiai vagy paralimpiai versenyszámban a világversenyeken, Európa-bajnokságokon való éremszerzésre – fogalmazott a PSN Zrt. olimpiai bronzérmes úszója, aki jelenleg a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karának edző szakos hallgatója.

Ács Pongrác, Szabó Tünde, Kenderesi Tamás és Vári Attila

A fővárosi ünnepségen Ács Pongrác egyetemi docens Kemény Ferenc-díjat kapott a sport területén végzett kiemelkedő oktatói és tudományos tevékenysége elismeréseként.

hirdetés