A polgármester lapunknak adott nyilatkozatában pontot tett a Magyar Kétfarkú Kutya Párt pécsi „passzivistái” által tavaly év végén, engedély nélkül felhúzott Ágoston téri buszmegálló ügyének végére.

Tavaly év végén, a két ünnep közötti napokban számoltunk be arról, hogy a Magyar Kétfarkú Kutya Párt pécsi szervezetének tagjai egy színesre festett, fából épített buszvárót állítottak fel az Ágoston téren. Az építési engedély nélkül felhúzott buszmegállóhoz gyorsan kiérkező pécsi közterület-felügyelők a Szabad Pécs beszámolója szerint megkérték a kutyapárt „passzivistáit”, hogy szereljék szét az építményt és azt távolítsák el a térről. A viccpárt egyébként nem először próbált meg buszvárót építeni az Ágoston téren: négy évvel ezelőtt ugyanezen a helyszínen egyszer már próbálkoztak ezzel, akkor a fideszes önkormányzat négy nap után szállíttatta el az akkor is engedély nélkül kialakított gerilla-buszmegállót.

A másodszor is felépített buszváróra a városvezetés tavaly december 30-án reagált hivatalosan: közleményben kérték a kutyapártot, hogy bontsák el a városképbe nem illő, „előzetes egyeztetés és engedély nélkül” létrehozott megállót. A közleményben kitértek arra, hogy az önkormányzat városüzemeltetési cége tavaly minden eddiginél több, összesen 8 darab új, fedett buszvárót helyezett ki városszerte, elsősorban azokba a buszmegállókba, ahol erre lakossági igény volt.

Kiemelték, hogy az Ágoston téren az önkormányzathoz nem érkezett ilyen kérés.

„A pécsi városvezetés mindent megtesz az önkormányzathoz eljuttatott és indokolt lakossági igények kielégítéséért. Ebben a munkában szívesen fogadja az aktív és a közösségükért felelősséget érző pécsiek segítségét és együttműködését. Ugyanakkor az együttműködés alapfeltételének tekintjük az előzetes egyeztetést és az engedélyeztetést, mivel csak így garantálható, hogy a segítő szándék valóban az indokolt kérések teljesítését szolgálja, és a jogszabályoknak megfelelő módon valósul meg” – áll a közleményben.

A fentiek tükrében ezért arra kérték a kutyapártot, hogy a téren emelt „színes kalyibájukat bontsák vissza, majd az önkormányzattal egyeztetett helyszínen, a szükséges engedélyek megszerzése után építsék fel”.

Az esettel kapcsolatban Péterffy Attila polgármester január 10-én lapunknak elmondta, hogy a városvezetés örül az alulról jövő kezdeményezéseknek, és lehetőségeihez képest támogatja is azokat, azonban a kutyapárt buszmegálló-állításának módját nem tartja helyesnek.

– Nem szerencsés, ha kéretlenül kerülnek ki például buszmegállók belvároshoz közeli helyszínekre. Ugyanakkor a törekvést támogatjuk, és szívesen működünk együtt minden szervezettel, amelynek célja, hogy komfortosabbá tegye a pécsiek életét, ideértve a Magyar Kétfarkú Kutya Pártot is – mondta.

A polgármester hozzátette: a Biokom vezetője levélben is felkereste a párt helyi vezetését, és tételesen felsorolta azokat a helyszíneket, ahol a belvároshoz közeli városképtől némileg idegen buszvárót szívesen látják.

– Arra kérjük őket, hogy vigyék át az építményt ezen helyszínek valamelyikére. Ezen felül azt kérjük, hogy ha bármely szervezetnek, például az MKKP-nak, kedve támad buszmegállót állítani, akkor, mint minden szabálykövető szervezet, kérjenek rá engedélyt az önkormányzattól. Most megmondom, hogy biztosan meg fogják kapni – fogalmazott Péterffy Attila.