Péterffy Attila a költségvetésről: „Minden eshetőségre van forgatókönyvünk”

Péterffy Attila, Pécs polgármestere

Kedden tárgyal első körben az idei költségvetésről a pécsi közgyűlés. Nem lesz egyszerű menet, hiszen év végéig több mint 8,5 milliárdot vissza kellene fizetni az államnak az előző, fideszes városvezetés idején érkezett állami mentőcsomag miatt. Péterffy Attila polgármestert kérdeztük arról, hogyan áll a költségvetési rendelet előkészítése.

hirdetés

A törvény szerint a költségvetést a jegyzői hivatal készíti elő és a polgármester terjeszti a közgyűlés elé, ezt minden településen kötelező február 15-éig megtenni. Pécs 2020-as büdzséjét első ízben kedden, február 11-én tárgyalja a közgyűlés.

– Amiről most tárgyalunk, alapvetően egy munkaanyag, előzetes tervezet, a végleges költségvetést a törvény értelmében március 15-éig fogadja el a közgyűlés – mondta el lapunknak a polgármester.

Pécs idei költségvetésének egyik legsarkalatosabb pontja az a 8,54 milliárd forintos összeg, amelyet az önkormányzatnak a kormány részére 2020. december 1-jéig kell visszafizetnie. Mint ismert, a kormányzati támogatásból, amelyet az előző városvezetés kapott a működőképesség fenntartására, 2019-ben egymilliárd forintot tudott visszafizetni.

– A fennmaradó bő 8,5 milliárd forintnak a visszafizetése szerződéses kötelezettség. Jelenleg is folynak a tárgyalások ennek a támogatásnak az átütemezéséről és átalakításáról. Abban bízunk, hogy ebben megállapodás születik, a márciusi tervezet tartalmaz majd iránymutatásokat arra az esetre is, ha a kormánnyal csak a költségvetés elfogadása után jutunk egyezségre – válaszolta lapunknak Péterffy Attila.

Mint mondta, minden eshetőségre van forgatókönyvük. Arra az esetre, ha a megállapodás mégsem születik meg, készül egy másik költségvetés-tervezet is, ennek előkészítése is folyik.

– Mindegyik tervezet esetében elsődleges cél a városüzemeltetési szolgáltatások zökkenőmenetes biztosítása. Fontos hangsúlyozni, hogy a 2020-as költségvetés, bármelyik forgatókönyv is valósuljon meg, lakossági adó- vagy bármilyen más tehernövekedést nem fog tartalmazni. Értelemszerűen az önkormányzatnál, intézményeinél és cégeinél szükség lesz olyan intézkedésekre, amelyek növelik a hatékonyságot és csökkentik a költségeket – tette hozzá az önkormányzat vezetője.

Bármelyik költségvetés-tervezetet is fogadják el, mondta, a kiemelt célt, a gazdaságfejlesztést mindenképpen szem előtt tartják, és megteszik a szükséges lépéseket új befektetők betelepítése, pályázati források bevonása és új munkahelyek létrehozása érdekében.