A szilveszteri mulatság rendre a vadak és a háziállatok rémálma, rengeteg kutya, macska szökik el otthonról rettegés közepette, de az erdei állatok is fejvesztve rohannak a szűnni nem akaró puskaropogás elől. A pécsiek sem tanulnak hibáikból: idén rekordszámú állat szökött el, amiknek egy része el is pusztult az utakon.

hirdetés

Bár arra gondoltunk, hogy január másodikán még korai a szilveszterkor elkóborolt vagy elpusztult kis kedvencekről kérdezni a pécsi, és Pécs környéki állatmentő alapítványokat, egyesületeket, hiszen az év első két hetében még előkerülhetnek az elkóborolt állatok, de sajnos csalódnunk kellett.

Sánta-Hetesi Beáta, a Pécsi Morpheus Állatmentő Alapítvány elnöke szerint egyre több önkéntes civil segíti az állatmentő az elveszett állatok megtalálását Pécsen, így még azelőtt közbelépnek, hogy az állat a menhelyre jutna. Mint mondta: a tavalyi évhez képest sajnos dupla annyi házi kedvenc szökött el idén szilveszterkor Pécsen. Az alapítvány mintegy két tucat kóbor kutyát és ennél is több cicát tudott befogni, de számos megriadt őzzel és rókával is találkoztak.

– Rengeteg telefonos bejelentés érkezett, és Facebookon is sokan kérték a segítségünket. Az alapítvány munkatársai szilveszterkor egész éjjel kint voltak Pécs utcáin, és próbálták befogni a megriadt állatokat. Sajnos sokszor későn érkeztünk, és a keresett négylábút már elütötték az autók – mondta Sánta-Hetesi Beáta.

Elmondta, hogy volt olyan esetük szilveszter éjjel, ahol befogták az elszaladt kutyát, beazonosították, hazavitték, pár perc múlva azonban újra az utcán volt. Olyan gazda is hiányolta kutyáját, aki egy nyugi-csomótól várta a megváltást: ennek a speciális kötésnek az a lényege, hogy olyan területeken érinti a kutya testét, amely biztonságérzetet ad számára. Persze a trükk nem jött be, a kertben hagyott kutya pillanatokon belül elszökött, és elütötte az autó.

Tari Zsuzsannának, a Pécs Környéki Állatmentő Alapítvány elnökének is hasonlóan szörnyű tapasztalatai vannak az idei szilveszterrel kapcsolatban, hozzájuk idén közel harminc elszökött négylábúról érkezett bejelentés.

– Könnyű ilyenkor felelősségre vonni a tűzijátékot használókat, ám valójában a gazdák feladata lenne körültekintőnek lenni a saját háziállataikkal. Azt tapasztaljuk, hogy a pirotechnikai eszközökkel kapcsolatban nem változik a pécsiek hozzáállása, minden évben rengeteget durrogtatnak a szilveszterezők, ezért fontos előre gondolkodni, és felelős gazdaként gondoskodni a háziállatunk biztonságáról – mondja az alapítvány elnöke.

Sok kutya nem is tud visszakerülni a gazdájához

Tari Zsuzsanna kiemeli, hogy nagyon sok kutya azért nem kerül vissza a gazdájához, mert vagy nincs chipje, vagy nem frissek rajta az adatok, de az is előfordul, hogy nincs regisztrálva a központi rendszerbe.

– Előfordul, hogy a kutya chipjén elavult adatok szerepelnek, de ez még a kisebb gond, hiszen egy kis nyomozómunka után ki tudjuk deríteni az aktuális gazda telefonszámát. A nagyobb gond akkor van, ha nincs regisztrálva a központi rendszerbe – mondja.

Állatunk regisztrációját a Petvetdata.hu oldalon tudjuk ellenőrizni a chipszám megadásával.

Farkas Tamás, a Misina Természet és Állatvédő Egyesület elnöke viszont azt mondta, hogy hozzájuk eddig csak két kutyust vittek be, ami a korábbi évekhez képest jónak mondható.

Ugyanakkor – tehetjük hozzá – ez lehet, hogy sajnos csak annak köszönhető, hogy a más állatvédő szervezetek aktívabbak voltak.

Hirdetés