Idén második alkalommal telik meg a Zsolnay-negyed Baranya megye legjobb fogásaival, a street foodtól egészen a fine diningig. Május elsejére a negyed egy valóságos gourmet piknikké válik, mely ingyenesen látogatható bárki számára, aki kíváncsi a megye legjobb borászatainak, termelőinek és éttermeinek kulináris kínálatára.

hirdetés

A Pécsi Szelet ötlete Gellai Gergő és Teleky Zoltán fejéből pattant ki tavaly, akik úgy érezték, a pécsiek nem ismerik eléggé a megyében munkálkodó jobbnál jobb borászatok, éttermek és kistermelők portékáit, termékeit. Egy olyan inspiráló, hiánypótló fesztivált álmodtak meg, ahol nemcsak szélesebb közönségnek mutathatják meg az éttermek és a termelők a gasztronómiai tudásukat, hanem egymásnak is, hiszen a gasztrokultúra a street foodtól a fine diningig fontos szerepet játszik Pécs életében.

Az ötletet támogatta Vincze Balázs, a Zsolnay Örökségkezelő NKft. ügyvezetője és Páva Zsolt, Pécs polgármestere is.

– A Pécsi Szelet nem csak a pécsieket csalogatja, hogy kóstolják meg a helyi ízeket, fogásokat, italokat és őstermelők termékeit, hanem a távolabbi városok lakóit is. A május elsejei hétvégét ráadásul erősíti a Pécsi Egyetemi Napok fesztivál is, mely szintén szélesebb közönséget szólít meg, a két esemény együtt pedig kihagyhatatlan programot kínál – mondta el Páva Zsolt, Pécs polgármestere kedden.

A Zsolnay-negyedet május elsején úgy rendezik be, hogy sétálva bebarangolható legyen a baranyai éttermi kultúra.

Gellai Gergő hozzátette, hogy azon túl, hogy az esemény célja, hogy a megye gasztronómiai szereplőit összefogja és bemutassa, a baranyai gasztronómiai életre is próbálja felhívni a figyelmet, így az ország turisztikai térképére is felkerülhetnek a baranyai gasztronómiai célpontok.

– A Pécsi Szeleten nem profi kitelepülőcápák vesznek részt, hanem a munkájukat szívvel-lélekkel végző, jellemzően kézműves eszközökkel dolgozó termelők és vendéglátók. Fontos szempont, hogy a kitelepülők egy évben egyszer „összemérhetik tudásukat” a Pécsi Szeleten, elleshetnek fogásokat, ezáltal egy jó értelemben vett gasztronómiai önképző kör alakul ki – tette hozzá Gellai.

A Pécsi Szelet, Baranyai Gourmet Piknik első felvonására olyan tömegek voltak kíváncsiak tavaly, hogy kis túlzással pillanatok alatt elfogytak az egész napos adagok. Még a szervezőket is meghökkentette, hogy ennyien érkeztek a hiánypótló eseményre, ezért idén május elsején extrán felkészülve várják a gasztronómia iránt érdeklődőket.

Az esemény minden évben más-más tematikával jelentkezik, az idei a „Baranya Zamata” lesz, ennek értelmében valamennyi kitelepülő a megyére jellemző ízvilággal készül majd. A rendezvényen 10.30-tól 17.00-ig várják az érdeklődőket.