Egyedülálló tárlat nyílt meg kedden a pécsi Modern Magyar Képtárban, ahol többek között Munkácsy Mihály, Barabás Miklós, Benczúr Gyula és Székely Bertalan alkotásait tekinthetjük meg.

hirdetés
Uránia Mozi

A Modern Magyar Képtárban nyílt meg kedden az „Arczok és láthatárok” című tárlat, amely a világon is egyedülálló, ugyanis a 19. századi festészetünket bemutató anyag még soha nem volt így együtt látható.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere a kiállítás megnyitóján elmondta, hogy ez a tárlat – a kiállított művek mellett – azért is különleges, mert ezek a képek eddig a Janus Pannonius Múzeum raktárában voltak, és eddig senki sem láthatta őket.

„Ilyenkor látjuk azt, hogy ez a múzeum milyen elképesztő, gazdag gyűjteménnyel dolgozik, hogy a raktárból sikerült összeállítani egy ilyen egyedülálló 19. századi kiállítást” – tette hozzá.

Csornay Boldizsár, a múzeum igazgatója a megnyitón elmondta, hogy sajátos kiegészítése van ennek a tárlatnak, mivel egy különteremben a pécsi 19. századot is bemutatják.

Ebben a részben az akkori várost pécsi városképekkel, pécsi polgárok arcképeivel, valamint pécsi művészek, Wéber Xavér Ferenc, Zsolnay Vilmos és Bartalits Mihály eddig a közönség számára ismeretlen alkotásaival mutatják be. Emellett látható Johann Varoni nagyméretű látképe is, mely nemrég került elő egy osztrák magángyűjteményből. Ez az anyag még soha nem volt így együtt látható egyetlen tárlaton sem.

Kaldewey Kelemen: Széchenyi tér 1889

A pécsi gyűjtemény ezek mellett a korszak legnagyobb, legismertebb, legnépszerűbb festőinek műveit mutatja be. Barabás Miklós, Borsos József, Benczúr Gyula, Jakobey Károly, Kovács Mihály, Ligeti Antal, Lotz Károly, Madarász Viktor, Munkácsy Mihály, Mészöly Géza, Paál László, Székely Bertalan, Telepy Károly művei mellett kiállították a kisebb, kevésbé ismert alkotók műveit is.

Székely Bertalan: Lotz Kornélia portréja
Székely Bertalan: Ima a távollevőért
Munkácsy Mihály: Vázlat a Miltonhoz 1877
Madarász Viktor: Czvetkovics Ferenc és Ferencné

Az „Arczok és láthatárok” című tárlat május 9-étől november 11-éig látogatható keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között a Modern Magyar Képtárban (Pécs, Papnövelde u. 5.).