Sok könnyűzenei fesztivál a járvány áldozata lett, de lesz még hova menni

A könnyűzenei fesztiválok nagy vesztesei a koronavírus okozta veszélyhelyzetnek. A tömeges rendezvények betiltása miatt nem csak a szervezők, az előadóművészek is óriási veszteségeket szenvedtek. És persze a rajongók is bánkódhatnak, hiszen számos fesztivált csak a jövő évben lehet majd megszervezni. Vannak azonban olyan rendezvények is, ahol nem mondanak le a buliról, és nyár végére, őszre tolják azt át.

Amiktől elbúcsúzhatunk

A PEN Fesztivált idén április 30-a és május 3-a közé tervezték a szervezők. A veszélyhelyzet kihirdetésekor nyilvánvalóvá vált, hogy ebben az időpontban nem lesz megtartva a programsorozat, ám akkor még sokan bíztak benne, hogy megvalósul az idén.

A vezetőség azután április 28-án jelentette be Facebook oldalán, hogy a 2020-as évben elmarad a pécsiek egyik kedvenc fesztiválja. Hosszasan keresték a megoldást, hogyan lehetne az egyetemi tanévvel egyeztetve megoldani a feladatot, ám nem találtak megfelelő időpontot. Így a fesztivállal csak a jövő évben találkozhatunk majd.

A 2014-es képen is látszik: népszerű volt Malomvölgyben a Rockmaraton

Sok pécsi kötődik még az 1991-ben először megrendezett Rockmaratonhoz, aminek a Pécs melletti Malomvölgy tizennégy éven át, 2001 és 2015 között adott otthont. Nem meglepő, hogy számos rockrajongó számára máig kötelező a fesztivál.

Az idei évre számos új, külföldi fellépőt vártak, ám a Rockmaraton is áldozatául esett a koronavírusnak. A szervezők április végén jelentették be, hogy az idei évben biztosan nem rendezik meg a fesztivált. Minden megvásárolt jegy érvényes a jövő évi rendezvényre, ugyanakkor vissza is lehet váltani azokat.

Amikkel találkozhatunk az idén

Az ország egyik legnagyobb fesztiváljává nőtte ki magát a Fishing On Orfű. Jó hír, hogy a szervezők úgy döntöttek, megvárják a kormány által tömegrendezvényekre kiszabott korlátozás augusztus 15-i lejártát, és nem sokkal utána zöld utat kaphat a FOO. A Pécs melletti fesztivál augusztus 26-tól 29-ig fog tartani, ezzel remekül lehet zárni majd a nyarat.

A szervezők mindenkit megnyugtatnak: a visszaváltott jegyeket újra elérhetővé teszik majd, június 15-e után újraindul az értékesítés.

Részletek az esemény Facebook oldalán!

A klasszikus, korábbi években megszokott Zsolnay Fényfesztivállal idén más formában találkozhatunk. A zajos sikert arató programsorozatot ötödik alkalommal rendezték volna meg a nyáron, ám ez a vírushelyzet miatt elmarad. A szervezők azonban nem csüggedtek, és az év hátralevő részére kisebb falatokban kisebb léptékű rendezvényeket tartanak, kisebb fényfestéseket terveznek.

A Jókai tér a Fényfesztiválon: idén nem lesz sehol ilyen nagyívű fényfestés

Ahogy a hivatalos oldalon fogalmaznak: „kisebb programok létrehozása mostantól a cél, amely ugyancsak gondolkodásra sarkall, értéket közvetít, szórakoztat, gyönyörködtet, és virtuálisan is követhető”. A hagyományos programokkal pedig 2021 júliusában ismét találkozhatunk Pécs belvárosában.

Az idei kisebb programokról a Fényfesztivál hivatalos oldalán tájékozódhatunk.

Komoly veszélybe került a dél-baranyai Ördögkatlan Fesztivál is ebben az évben. Rengetegen kedvelik ezt az alternatív programokkal teli művészeti fesztivált, a szervezők pedig komolyan elkezdtek gondolkodni, le lehet-e bonyolítani még idén a programsorozatot, vagy sok más rendezvényhez hasonlóan csak jövőre hirdetik meg.

A szerény anyagi keretek között működő Ördögkatlant jelen állás szerint október végén végül meg lehet rendezni, a 22-25 közötti hosszú hétvégén. Nyilván a hagyományos nyári élményt nem pótolja, de jó alkalom a lazításra.

A szervezők a napokban ismertetik a tervezett programot is a szabadtéri és templomi koncertekkel, faültetéssel, színházzal, irodalmi rendezvényekkel.

A megváltott jegyeket és bérleteket egyfelől vissza lehet váltani, másfelől átíratni a jövő évre, avagy lemondani róla és az árát nem visszakérve támogatni a szervező egyesületet.

Pontos részletek az Ördögkatlan honlapján és Facebook oldalán.

Hirdetés