Végtermékkel a szép végtermékért: meglepően nagy hatékonysággal bír a székletátültetéses kezelés, amivel a beteg bélflóráját teszik rendbe a dokik a krónikus hasmenéseseknél. A fura gyógymóddal mégis egyre többen élnek.

Az orvosokon és az érintett betegeken kívül nagyon kevesen ismerik a széklet-transzplantációs kezelést, mely során egy feldolgozott székletből kinyert anyagot juttatnak be a páciens szervezetébe, hogy rendbe tegyék annak bélflóráját.

Ahhoz képest, hogy kevesen ismerik, több ezer éves múltja van a széklet újbóli, gyógyító jellegű felhasználásának. Pécsett, a kontinensen egyedülálló módon, kapszulával oldják meg ezt a rendkívül hatékony kezelést.

Dr. Péterfi Zoltán, a PTE Klinikai Központ I. sz. Belgyógyászati Klinikájának tanszékvezető docense elmondta,

az első széklet-transzplantációt még a kínaiak végezték el a negyedik században

– erről írásos emlék is van. Ők akkor még pontosan nem tudták, célzottan miért is csinálják. Aztán a huszadik század közepén történt ilyen művelet, de utána megint elhalt a módszer iránti érdeklődés – tulajdonképpen visszatetszést keltett az emberekben.

Clostridium difficile – minden baj okozója

– A kétezres évek végén megszaporodott az úgynevezett Costridium difficile baktérium által okozott hasmenéses megbetegedések száma. Nem csupán egy egyszerű betegséget okoz, mivel nagyfokú izom- és fehérjeleépüléssel, állapotromlással is jár. Ráadásul az antibiotikummal történő gyógyulás után is magas, negyven százalékos a visszaesés valószínűsége. Az újbóli visszaesésekkel pedig ezek esélye egyre csak nő. A széklet-transzplantáció ezt a baktériumot szorítja vissza – mondta.

– Pécsett 2012-ben végeztük az első transzplantációt. Több visszaeső betegünk volt, például egy fiatal házaspár végül ezzel a kéréssel folyamodott hozzánk egy fél évig tartó gyógyulás-visszaesés kálvária után. Engedélyt kértünk a Tudományos és Kutatásetikai Bizottságtól a műveletre. Több hónapot vártunk rá, végül megérkezett, így Budapest után Pécsett lehetett másodikként elvégezni székletátültetést – 2016-ban az eljárás bekerült a magyar terápiás protokollba is, így azóta több helyen is alkalmazzák. A transzplantáció után estére a betegek már panasz- és tünetmentessé váltak.

A visszaeső hasmenéses betegeknél alkalmazzák a kezelést

Péterfi elmondta, a Clostridium difficile baktérium mindannyiunkban jelen van, de nem okoz megbetegedést – a többi baktérium meggátolja ebben. A terápiával nem is az elpusztítása a lényeg, hanem a normál flóra összetételének visszaállítása. A fertőzés kezelésére használt antibiotikumok jó hatékonysága ellenére gyakori a visszaesés, viszonylag alacsony a végleges gyógyulás.

A székletátültetésnél pedig 94-96 százalékos gyógyulási aránnyal számolhatunk.

Ki adhat székletet?

Donornak kezdetben közeli hozzátartozót kerestek, de sokszor nem volt arra alkalmas személy, és ma már jobbára idegen donorokat alkalmaznak – persze előbb fontos megvizsgálni, nincs-e átvihető fertőzés, daganatos betegség, bármi, ami akadályt jelenthet a transzplantációban.

– A művelet elvégzéséhez írásos beleegyezés kell. Sokak esetében nincs meg a rossz érzés, hogy idegen székletet juttatnak be a szervezetébe, sőt van, aki saját maga kéri. Sokszor úgy érkeznek a betegek, hogy előzőleg már informálódtak az eljárásról. Mi pedig mindig mindenkit tájékoztatunk, milyen előnyökkel és kockázatokkal jár a kezelés – nyilatkozta Péterfi.

Hogy történik pontosan?

A donor az aznap reggeli friss mintát egy kis dobozban, tégelyben, bármilyen tartályban átadja az orvosoknak, akiknek hat órán belül fel kell dolgozniuk azt. Hatvan gramm széklethez száz-kétszáz milliliter fiziológiás sóoldatot adnak hozzá, egy közönséges botmixerrel feldolgozzák, a homogén anyagot leszűrik és a kész oldatot lehet felhasználni.
A hagyományosan bevett eljárás szerint orron keresztüli szondán juttatják be a gyomorba-patkóbélbe, vagy vastagbéltükrözéskor. Ha marad pluszminta, azt le lehet fagyasztani mínusz nyolcvan fokon – ez fél évig még felhasználható.

Fél évig használható fel az átdolgozott széklet

A PTE viszont egy éve már kapszulával végzi el a transzplantációt. A pécsi egyetemen kívül csak Kanadában és Massachusettsben alkalmazzák ezt a kezelést hasonló módon.

Másra is jó lehet

A transzplantált széklet további felhasználási lehetőségeit még nagy erőkkel kutatják. Használható gyulladásos bélbetegségek, kövérség, cukorbetegség, Parkinson-kór, alvászavar, sclerosis multiplex kezelésére is. Elfogadott ajánlás egyelőre viszont csak a Clostridium difficile fertőzés kezelésére létezik.

– Pécsen azonban elkönyvelhettünk egy kis mellékeredményt is: egy cukorbeteg nagymamát transzplantáltak egészséges unokájának székletével, a kezelés hatásaként cukorbetegsége javult, később az inzulinra sem volt már szüksége – tette hozzá az orvos.

Hirdetés