Szenzáció: ritka, római kori leleteket találtak Baranyában

Újabb különleges leletekkel gazdagodott a Janus Pannonius Múzeum: a műszeres felderítés során előkerült római kori összecsukható vasszék után egy második századi hamvasztásos sírt is feltártak a szakemberek egy Bóly környéki ásatáson  – olvasható a JPM közleményében.

Mint írják, nemrég Hendinger Zoltán, a JPM külsős munkatársa egy ritka római kori összecsukható tábori vasszéket talált a műszeres lelőhely-felderítés során.

Ez után a múzeum leletmentő feltárást folytatott. A régészek megállapították, hogy a szék alatt talált összeégett arcfejes bronz kancsó és a feltárási jelenségek miatt hitelesítő feltárásra is szükség van.

A feltárás közben előkerült egy második századi padkás hamvasztásos sír is.

Ez a temetkezési forma a második századi temetőkben ritkán előforduló, általában a gazdag melléklettel ellátott sírokra jellemző. A Bóly környéki lelet hasonlít ahhoz, mely a pécsi Nagy Lajos Gimnázium tornacsarnoka alól került elő, ott kőből épített fal is keretezte a sírt, amely a bólyinál hiányzott.

Nagyon sok „kincs” került elő a sírból

Gazdag az új leletanyag

A közleményből további érdekességek is kiderülnek, például az, a temetkezésre jellemző, hogy a vasszögekkel ácsolt, nagyméretű gerendákból épített máglyán a halottat a pogány rítusra jellemző sírmellékletekkel hamvasztották el. Ennél a sírnál bronzszobrot, bronzserpenyőt, bronzveretes faládikát, kerámiaedényeket és érméket, illetve egy sas ábrázolású vésettel ellátott gemmás, légiós aranygyűrűt találtak.

Az összecsukható tábori szék és az aranygyűrű pedig a Flavius-korban állandósult Duna-menti katonai jelenléttel hozható összefüggésbe.

A máglya összeroskadása után a maradványokat a téglalap alakú sír közepén ásott szűk, függőleges falú gödörbe húzták be. A sírt Antoninus Pius császár (aki 138–161 között uralkodott) két nagybronza keltezi a második század közepére. A sír északkeleti sarkában előkerült tábori vasszék szintén nem gyakori lelet ebből a korszakból.

A talált „kincsek” értékes adalékai a környék római korának megismeréséhez, emellett látványos leletekkel gazdagították a Janus Pannonius Múzeum gyűjteményét – zárul a közlemény.

Reméljük, hamarosan megnézhetjük a csodálatos ritka tárgyakat.