Hiába tombol épp a nyár, és hiába hiszik azt sokan, hogy egy sportszervezet életében ilyenkor van lehetőség egy kis pihenésre, a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. (PSN Zrt.) számára igen mozgalmas volt az utóbbi két hónap. A hét elején, épp amikor szabadságra indult volna, a PSN vezérigazgatójával, Máté Jánossal beszélgettünk.

– Május végén, június elején a legtöbb bajnokság véget ér. Az elmúlt hónapokban sikerült kicsit kipihenni a 2021/22-es versenyszezont?

– Azt azért túlzás lenne állítani – mosolyodott el Máté János, a PSN Zrt. első embere. – Ahogy véget értek az utánpótlás versenyrendszerek, számunkra más feladatok kerültek előtérbe. Hiszen meg kellett szervezni és le is kellett bonyolítani a különböző nyári táborainkat, rendeztünk egy Mecsek Rallye-t, fiatal vízilabdázóink elutaztak a HabaWabára, a világ legnagyobb pólós fesztiváljára Olaszországba, az aerobikosaink, úszóink, paraúszóink világversenyeken szerepeltek – nem is akárhogyan –, Csonka Zsófia kvalifikálta magát az őszi Európa-bajnokságra és a világbajnokságra, menet közben megépült a tüskésréti pumpapálya. Egy szó, mint száz, mozgalmas volt eddig a nyár.

– Ha már említette a Mecsek Rallye-t, rögtön adja magát a kérdés: sikerült előrelépni a tavalyi rendezéshez képest?

– Tavaly nagyon magasra tettük a lécet, hiszen nagy létszámmal, a hazai és a nemzetközi szakma és a nézők elismerése mellett tudtuk megrendezni. Most már bevallhatom, hogy év közben sokáig izgultunk, hogy a nemzetközi szövetség engedélyezi-e az Eb-futamot. Megkaptuk a lehetőséget, és sikerült is élnünk vele, mert a verseny végén már ők jöttek oda hozzánk azzal, hogy remélik, jövőre is rendezünk Historic Eb-t. Azt hiszem, sikerült überelnünk a tavalyi rendezést. Önkritikusan annyit hozzá kell tennem, a jövőre nézve célként, feladatként, hogy mindamellett amit a kollégák munkában beletettek, többet kell tenni, és eredményesebbnek kell lennünk a támogatók begyűjtésében, hogy a büdzsé a nullához még inkább közelítsen, és minél kisebb terhet rójon a városra, illetve a PSN-re.

Idén is nagy sikert aratott a Mecsek Rallye a szakma és a nézők körében is
Bejött a nyári időpont
Mivel két éve ősszel, idén viszont nyáron volt a Mecsek Rallye, kíváncsiak voltunk arra, hogy jövőre mikor akarja megrendezni a versenyt a PSN.

– Alapvetően a nemzetközi szövetség mondja meg, de bevált ez a nyári időpont – mondta el a PécsMa.hu-nak Sági Zoltán, a PSN sportigazgatója. – Az ősszel az volt a gond, hogy a bajnokság vége felé volt, és addigra sok esetben már eldőlt a bajnoki cím sorsa, ami egy kis érdektelenséget generált, voltak olyan versenyzők, akik esetleg el sem jöttek. A város egyéb őszi programjait, rendezvényeit tekintve azt gondolom, hogy bár be lehetne illeszteni a ralit is, de jobb ez így. Nekünk feladja a leckét a nyári szervezés az egyéb utánpótlástáborok miatt, de ez legyen mi a problémánk.

– Ezek szerint idén nem sikerült a nullszaldó?

– A mostani Mecsek Rallye-t bővített tartalommal szerveztük meg. Egyel több gyorsasági szakasz került a rendezvénybe, több off program volt. Mindeközben azonban minden drágább lett. Érdekes párhuzam, hogy aki nekünk számlát állított ki, az mind emelte a költséget, hiszen azt mondta – teljes joggal –, hogy: Covid, háború. Eközben ahova mi fordultunk szponzori támogatásért, pénzért, bármiért, pontosan ugyanez hangzott el, csak fordított előjellel: Covid, háború. Ezzel együtt is azt mondom, hogy szakmai szempontból többet tudtunk nyújtani és a nézőknek is többet tudtunk adni. Természetesen látjuk a hibákat, esetleges hiányosságokat is, és már dolgozunk is azon, hogy ezeket javítsuk, mivel gyakorlatilag már el is kezdtük szervezni a jövő évi ralit.

– Tavaly, sok egyéb mellett épp az autóverseny volt az, ami Bernáth Miklós munkáját dicsérte, hiszen főszervezője volt az eseménynek. Korábbi helyettese tragikus halála után hogyan tudták megoldani a PSN-en belül a feladatok elosztását?

– Miután Miki elhunyt, egyértelmű volt, hogy szükség van valakire, aki a rendszeren belül átveszi az ő feladatait. A PSN egy nagy szervezet, és elengedhetetlen, hogy a vezérigazgató mellett legyen valaki, aki a napi munkában pótolni tud engem, ha nekem épp szponzorokkal kell tárgyalnom, vagy bármi más miatt akadályoztatva vagyok. Róth Ernő személyében meg is találtuk ezt az embert, május óta ő a vezérigazgató-helyettes aki nagyon nagy segítségére van a PSN-nek. De meg kell dicsérnem Sági Zoltánt is, mert a sportiskolai munkái mellett nagyon sok vezérigazgató-helyettesi feladatot vitt hónapokon át, rengeteg pluszmunkát vállalva ezzel, például épp a Mecsek Rallye szervezése kapcsán is.

Három évtizedes cégvezetői múlt
A PSN Zrt.-nél májusban nevezték ki vezérigazgató-helyettesnek az 56 éves Róth Ernőt. Harminc év dolgozik már cégvezetőként, cégmenedzsmentben szerzett tapasztalatait a pécsi sportvállalatnál is kamatoztatni szeretné. Szakközgazdászként főleg a turizmus, vendéglátás, marketing, rendezvényszervezés és létesítményüzemeltetés területén töltött be vezető pozíciókat. A sport szeretete eddig is benne volt az életében, hiszen korábban egyesületi szinten kézilabdázott, szabadidejében pedig még most is rendszeresen jár edzőterembe. A gyermekei is sportosak, legnagyobb fia személyi edző, kisebbik fia futballista, lánya pedig táncol.

– Szintén az idei nyár eseménye volt a pumpapálya megépítése, ami gyakorlatilag egy hónap alatt készült el, és a próbaüzeme már el is kezdődött. Szükség volt erre a fejlesztésre?

– Meggyőződésem, hogy rendkívül népszerű lesz, nem mellesleg remekül illik a Tüskésrét amúgy is színes sportkínálatába. Szerintem a pumpapálya egy nagy vívmánya a közelmúltnak. Először még magam is szkeptikus voltam, amikor a kivitelező felvázolta a terveit, de azt kell mondanom, hogy nagyon profi, remek munkát végeztek. És még nincs is vége a fejlesztésnek, hiszen támogatók hozzájárulásainak köszönhetően bővíteni fogjuk a felszereltségét a pályának. Ahhoz képest, hogy néhány hónapja az alapanyagárak durva drágulása miatt még úgy állt a helyzet, hogy csak csökkentett műszaki tartalommal fogjuk tudni felépíteni, most már ott áll Tüskésréten az ország egyik legnagyobb területű pumpapályája.

Már bárki kipróbálhatja a pumpapályát

– Milyen más fejlesztések, beruházások vannak most terítéken a PSN-nél?

– A legfontosabb kétség kívül a Lauber Dezső Sportcsarnok energetikai korszerűsítése lesz, amely nagyon úgy fest, hogy végre hamarosan elkezdődhet. A közbeszerzés még nem zárult le, alá kell írni a szerződést a kivitelezővel, és átadni neki a munkaterületet. A részleteket azért nem tudom tűpontosan megmondani, mert a beruházó ebben az esetben nem a PSN, hanem a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt.

– Korábban nem volt arról szó, hogy célszerű lenne a nyári időszakra időzíteni a munkát?

– Volt róla szó, és valóban szerencsésebb is lett volna, azonban egy közbeszerzési eljárás menetébe ilyen szinten nincsen ráhatásunk. Teljesen egyértelmű, hogy ez nem a legideálisabb helyzet, azonban a csarnok energetikai felújítása talán sosem volt annyira aktuális, mint most, amikor az energiaárak meredeken mennek felfelé.

– Mikor kezdődhet a munka, és meddig fog tartani?

– Itt egyelőre csak reményt tudok mondani. Én magam nagyon szeretném, és bízom is benne, hogy szeptember elején át tudjuk adni a munkaterületet a kivitelezőnek. Azt tudom, hogy a szerződésben 6 hónapos időkeret áll a vállalkozó rendelkezésére. Napelemek kerülnek a csarnokra, új nyílászárókat kap, megcsinálják a külső szigetelést, felújítják a fűtési rendszert, megoldják a szellőzés kérdését, kijavítják a korábbi beázásokat és modern világítást alakítanak ki. Nem csak korszerűbb, de megjelenésében is kulturáltabb lesz a létesítmény.

– A korszerűsítéssel mennyit lehet majd megtakarítani az üzemeltetési költségen?

– Mivel beszigeteljük a csarnokot, a fűtésen legalább 30-40 százalékot lehet majd spórolni reményeink szerint. Az energiafelhasználás pedig a napelemeknek köszönhetően a töredéke lesz az eddigieknek. Ez a PSN-nél fog lecsapódni költségcsökkenésként, hiszen az önkormányzat rendelete szerint a város egyes élvonalbeli sportszervezetei ingyenes használói a Laubernek.

Néhány hónapig biztosan nem lesznek telt házas meccsek a Lauberben

– Ha jól sejtem, a munkálatok szükségszerűen azt is jelentik, hogy addig nem lehet majd használni a csarnokot?

– Sajnos így van. Ez elsősorban a női és férfi kosarasokat, a kézilabdacsapatot és a futsalosokat érinti, hiszen ők a Lauberben játsszák a hazai meccseiket, őket már természetesen tájékoztattuk minderről. Ez egy kellemetlen és kényelmetlen helyzet, és most mindenkinek B terveken kell elkezdeni dolgozni. A munkákra 6 hónapos határidőt ad a szerződés, ennyi idő alatt kell elkészülni mindennel. Én nagyon bízom abban, hogy szeptember 1-én át tudjuk adni a munkaterületet a kivitelezőnek.

– Új sportcsarnokra nem lenne szüksége a városnak? Nincs rá igény?

– Ha a kérdés az, hogy lenne-e rá igény, akkor természetesen lenne, és nagyon jó lenne, ha lehetőség lenne egy modern városi sportcsarnok építésére. Azonban látjuk jól, hogy a focistadion és az akvapark ügye is napirenden van és rendkívüli jelentőségű. Nem hiszem, hogy most realitása van egy harmadik hasonló projektnek is. Eleve látszik, hogy most beruházások tekintetében állami szinten is spórolásba kezdtek. Ez persze nem jelenti azt, hogy a Laubert el kell hanyagolni. Éppen ezért van tervben az energetikai korszerűsítés mellett további néhány újítás is.

– Ráncfelvarrás?

– Mondhatjuk. Példának okáért a lelátó fapados rendszerét szeretnénk kényelmes ülőhelyekre cserélni, ez pár tízmilliós tétel, amire már keressük a forrást. Vagy mondhatom az olimpiai park rendbetételét. Hogy egy szépen körbejárható, informatív, megjelenésében is esztétikus, és az olimpiai szellemiséghez méltó hely legyen.

Három év alatt kisimultak a hullámok
A Hullámfürdő kapcsán nincs könnyű dolga a városi sportcégnek. Mivel ez Pécs egyetlen fürdője, minden kis problémára rendkívül érzékeny a közönség. Bár átfogó, nagy fejlesztésre eleddig nem kínálkozott lehetőség, az utóbbi években egy sor dolgot sikerült rendbe hozni az uszodában.

– Hely hiányában nem lehet minden fejlesztést felsorolni, mert kétoldalas a lista. Ezért csak néhányat említek az elmúlt közel 3 év fejlesztéseiből. Nyílászárókat cseréltünk, felújítottuk a konditermet, rendbe hozattuk a medencét körülvevő túlbukó vályút, kialakítottunk egy strandröplabdapályát, bővítettük és felújítottuk a játszóteret, kibővítettük és virágosítottuk a strand területét – sorolta Sági Zoltán. – Új vegyszeradagoló automatikát szereztünk be a sportmedence működéséhez, a kültéri 33-as medencében állandó úszósávokat alakítottunk ki. Épp most érkezett meg az új medencetisztító berendezés is. Vannak további fejlesztési ötleteink is, igaz, azok elsősorban attól függenek, hogy sikerül-e forrást találni hozzá.

– Visszakanyarodva a rendezvényekre, a Mecsek Rallye mellett úgy tudom, akadt olyan esemény is, amit el kellett halasztani a nyáron. Mi volt az oka?

– Valóban, lett volna Pécsett két új esemény is, amelyben a PSN társrendező lett volna. A Mecsek Run futóversenyt és a Youth Sports Fesztivált is le kellett azonban mondania a főszervezőknek, és mi is támogattuk ezeket a döntéseket. Mind a két rendezvény jó lett volna, ha összejön, azonban ezek olyan események, ahova a világ számos pontjáról érkeztek volna sportolók, és bár mi tudjuk, hogy Magyarország és Pécs is biztonságos, azért sok ezer kilométerről nézve be kell látnunk, hogy Ukrajna és a háború nagyon közelinek tűnik. Ezért mondták vissza a részvételüket nagyon sokan, így az a döntés született, hogy akkor fogunk ezekbe belevágni, amikor garantált lesz a magas létszám.

– A triatlon ob viszont idén is érkezik, épp a most következő hétvégén.

– Tavaly is mi rendeztük, most már hagyományosan minket kér fel a szövetség. Ez azért jóleső érzéssel tölt el bennünket, mivel ez is a munkánk elismerése.

– A Sportegyesületek Országos Szövetsége 2021-es listáján a PSN a nyolcadik lett az országban eredményesség szempontjából. Főként utánpótlással foglalkozó szervezetként hajszolják is az eredményeket?

– Őszintén szólva amíg nem szóltak, hogy menjünk átvenni az oklevelet, nem is tudtunk erről a listáról. De ez hatalmas dolog, hiszen 750 sportszervezet közül vagyunk az ország nyolcadik legjobbja. Nem ezzel foglalkozunk viszont, hanem dolgozunk. A mi fő feladatunk, hogy utánpótlást neveljünk, és perspektívát kínáljunk a fiataloknak. Nekünk nem fáj az, hogy a PVSK vízilabdacsapatának adjuk a legtehetségesebb fiataljainkat, vagy hogy a kiemelkedő kézilabdásaink mehessenek a PEAC-ba. Mint ahogyan az sem, hogy a már felnőttként nálunk bizonyító Bicsák Bence a szintlépés reményében Spanyolországban menjen tovább. Viszont mindazon sportágakban, ahol a legjobb helyen a PSN Zrt.-ben vannak a felnőtt sportolók, ott biztosítjuk hozzá a feltételeket. Látva a felnőtt sportolóink eredményességét, mindannyian bizonyítják, hogy ez a helyes döntés.

Bicsák Bencére a PSN és Pécs is büszke lehet

– Az nem presztízsveszteség a PSN-nek, hogy Bicsák elhagyta a várost?

– Bicsák Bence az én szememben, a valaha Pécsett a legmagasabb szintű teljesítményt az asztalra tevő sportolók között van. Csak dicsérni tudom szakmailag és emberileg őt is és edzőjét, Tóth Szilárdot is. Sokáig és nagyon eredményesen dolgoztak itt. De most Bence eljutott oda, hogy szeretett volna egy másik edzővel, egy elit csapatban dolgozni, amire Spanyolországban most lehetősége nyílt. A PSN szempontjából ez egy óriási elismerés. A mi sportolónk került ugyanis egy olyan helyre, ahova nem kerülhet akárki. Mind az elődeink, mind pedig mi meg tudtuk oldani, hogy ő az a szintű sportoló legyen, aki hozza az eredményt, amire büszke lehet a város, és felkarolta egy magas szintű szakmai műhely, ahol talán még magasabb szintre tud majd lépni. Az, hogy ő továbbra is a PSN színeiben fog versenyezni azt bizonyítja, hogy Bence is látja azt, mit köszönhet Pécsnek és a PSN-nek. Aki kicsit is ismeri Bencét, az pontosan tudja, süt róla, hogy ő nem elégszik meg az olimpiai 7. hellyel.

– Bár nem tartozik a PSN-hez, ha önnel beszélgetünk, nem hagyhatjuk ki. Mit szól a PVSK férfi kosarasainak kieséséhez?

– Most is rajtam van a PVSK-s karkötő, aki ismer, tudja, hogy mit jelent nekem a klub. És azért most is van közöm hozzá, hiszen a PVSK Marketing Kft.-ben a városnak is van tulajdoni hányada, és a tulajdonost én képviselem. Az elmúlt években, nem kell ezt szépíteni, szakmai és vezetési szinten is elkövettek több hibát. Most én a saját feladatomnak azt érzem, egységben Czerpán Istvánnal, a PVSK elnökével, hogy a klub vezetése fölött egy, az eddiginél erősebb tulajdonosi kontrollt gyakoroljunk. A kapcsolatrendszeremmel eddig is mindenben segítettem, amiben tudtam, és ezután is fogok. Az már látszik, hogy egy jó csapat jött össze a B csoportra, sok olyan játékossal, aki már szerepelt itt korábban, akinek jelent valamit Pécs és a PVSK. Szóval az irány rendben van. Most már csak vissza kell jutni és megteremteni a feltételeit a következő évek méltó helytállásának az első osztályban.

– És a PSN számára mik az előttünk álló szezon fő feladatai?

– Fejlesztések, rendezvények kapcsán fentebb már ezt nagyjából felvázoltam. Ami nagyon fontos még, az a sportiskola, amely jövőre lesz 65 éves. Vissza akarjuk adni a rangját, a nimbuszát. Hiszen ez hatalmas dolog, hogy 65 éves lesz az intézmény. Van egy PVSK-nk, amely már elmúlt 100 éves, van egy kiváló egyetemi klub, a PEAC, amely nemsokára 100 éves lesz. A városon belül ezeknek az egyesületeknek a sportiskolával és a PNS-nel kiegészülve kell lefednie a sportéletet. Az biztos, hogy jövőre egy méltó ünnepséget szeretnénk tartani, amin megünnepeljük az iskola 65. születésnapját, ezt pedig már szeptemberben el fogjuk kezdeni szervezni.