Mindig szükség van a pécsiek vérére, több régió betegeit menthetjük meg!

November 27-e a magyar véradók napja. Hiába az iskolai és otthoni tájékoztatás, a számos akció, még mindig ráférne a baranyai térségre is a több vér, a több donor. A Pécsi Regionális Vérellátó Központ érdekes adatokkal szolgált a véradásokat illetően, és az is kiderült, vajon a férfiak vagy a nők a bátrabbak, ha be kell ülni a székbe. „Véres pécsi körkép” a nemes nap alkalmából!

hirdetés
Uránia Mozi

Aki rendszeresen követi a közéleti eseményeket, figyeli a hirdetéseket, az biztosan többször belebotlik a pécsi Vérellátó Központ rendezvényeibe, ahol próbálnak minél több szezonális programot szervezni a véradás népszerűsítésére.

Ugyanis közel 180 véradó érkezik hetente a Pécsi Regionális Vérellátó Központba a teljes baranyai térség területéről. Ez ugyanannyi, közel 180 egység vért jelent. Fontos figyelni arra, hogy a készletek nehogy az ötnapos tartalék alá csökkenjenek – ekkor a Vérellátó „megteszi a kellő lépéseket” a kívánt szintre emeléshez.

Hetente mintegy 180 egység vér gyűlik össze a pécsi központban

A pécsi egészségügyi intézményeknek hetente átlagosan 341 egység vörösvérsejtet és 65 egység vérlemezkét adnak ki – hiszen a vér több alkotóelemből áll, és akad, hogy csak az egyik komponensre van szükség. Az említett mennyiségű vérlemezke előállításához közel 260 véradóra van szükség. Ezt viszont több régió együttműködésével lehet csak összehozni.

Pécsen a leggyakoribb vérhasználó egyértelműen a szívsebészet, ezt követi a hematológia (a vérképzéssel, vérképző szervekkel foglalkozó tudományág) és a traumatológia (sürgősségi osztály). A hematológiára viszik a legtöbb plazmát is.

Vérhiányról szerencsére nem beszélhetünk, készletingadozás viszont előfordulhat. Magyarországon a leggyakoribb vércsoport jelenleg az A-s, így a legtöbb beteg is A-s vércsoportú. Ebből következik, hogy legtöbbször erre is van szükség.

A Vérellátó Központ idén tavasszal ilyen speciális akcióval készült

A Vérellátó Központ tapasztalatai szerint a nők bátrabbak a véradást illetően. A férfiak csak kísérők, a tűtől való félelem általában úrrá lesz rajtuk.

A véradók átlagéletkora viszont növekvő tendenciát mutat sajnos. Pécsen hetente átlagosan 28 új véradó jelentkezik, ennek a számnak az emelésére nagy hangsúlyt fektetnek. A rengeteg akcióval, véradónapokkal többen jelentkeznek, de az egyik legfontosabb dolog a tájékoztatás, minden korosztály számára. Nem csak az otthoni beszélgetések során kell felmerülnie ennek, az iskolai biológia- és testnevelésóra is részét képezi a tájékoztatásnak.