Több száz felhasználó, több ezer dokkolás: nagyon megy a PécsiKe

Idén júniusban indult a „pécsi kerékpár” szóösszetételből született PécsiKe, azaz Pécs első elektromos közösségi kerékpármegosztó rendszere, melyről az első fél év felhasználói adatai alapján elmondható, hogy bizony igencsak népszerű a városiak és a turisták körében!

hirdetés
Uránia Mozi

Egy töltéssel 40 kilométert mennek

Június elején indult el Pécs első elektromos közösségi kerékpármegosztó rendszere, a PécsiKe. Mint azt bizonyára sokan tudják már, a környezetkímélő – a belvárost az autók kipufogógázaitól tehermentesítő – kényelmes pécsi bringákkal akár 40 kilométert is megtehetünk egy töltéssel, az elektromos rásegítésnek köszönhetően pedig a legmeredekebb mecsekoldali utakon is könnyedén feltekerhetünk.

A Barbakánnál sokan kapják fel az elektromos bicikliket

A városban 7 darab dokkolóállomás működik, melyekben 10-10 bicikli töltődhet egy időben, ilyen – egyébként a pécsi bicikliútvonalak kihasználtságát növelő – állomásokat a 400 ágyas klinika és a Zsolnay-negyed közötti szakaszon találhatunk.

Fél év alatt sikeres lett

A bringamegosztó rendszert üzemeltető Biokom Nkft. felhasználási adatai szerint pedig a pécsiek és a Pécsre látogatók kifejezetten nagy érdeklődést mutatnak a biciklik iránt. A Biokom Nkft.-től megtudtuk, hogy a rendszer június indulásától november 11-ig már több mint 700 felhasználója lett a PécsiKének. Közülük 172 rendszeres felhasználó (ez júliusban 59 fő volt), akik PécsiKe-kártyával veszik igénybe a szolgáltatást, 592-en pedig az interneten vették meg jegyüket (júliusban 90-en voltak). Ez a szám pedig folyamatosan növekszik.

A PécsiKe bevezetése és a kerékpárutak fejlesztése is fontos szempont a zajterhelés csökkentésében

November 12-ig a kerékpárokat összesen 4450 és fél órán keresztül használták a városban, ami azt jelenti, hogy 164 nap alatt átlagosan napi 27 órát tekerték a bicajokat. A legnépszerűbb állomás egyértelműen a Kossuth téri, ahol a legutolsó mérésig 1351-en kölcsönöztek e-bicikliket és 1345-en dokkoltak be. Ezek a számok az Ifjúság úti és a Barbakánnál található állomások esetében is megugorják az ezer dokkolást és kölcsönzést, de a Kossuth téri forgalommal a Szepesy Ignác utcai állomás versenyezhet igazán: 1348-an kölcsönöztek bringát a dzsámi mögötti dokkolóból és 1318-an rakták itt le a kerékpárokat. Ebben az első féléves időszakban, november 12-ig összesen 7103 kölcsönzés és dokkolás történt az állomásokon.

Így pattanhatunk e-biciklire

A pécsi elektromos bicajokat egy regisztrációs és egy azonosítási folyamatot követően lehet használni. Az alkalmi felhasználó a vásárlást követően e-mailben érkező PIN-kóddal, míg a rendszeres felhasználó az ügyfélszolgálati regisztrációt követően vásárolt PécsiKe-kártyával tudja használni a kerékpárokat. Több fizetési módra van lehetőség a dokkolóállomásoknál és különböző „tarifák” léteznek attól függően, hogy valaki alkalmi vagy épp rendszeres felhasználója a PécsiKének.