Több százezren látogatták a ZSÖK programjait 2020-ban a koronavírus ellenére is

Rendkívüli évet zárt az ország legnagyobb kulturális intézménye, a pécsi Zsolnay Örökségkezelő is. Bár a turisztikai látnivalókat és programokat kínáló vállalat mozgástere jelentősen leszűkült a koronavírus miatt, az adatok szerint sikerült kihozni a helyzetből a lehető legjobbat: tavaly közel 1200 programot valósított meg és több mint 240 ezer látogatót fogadott az intézmény – derül ki a ZSÖK közleményéből.

hirdetés
Uránia Mozi

A koronavírus miatt 2020-ban közel 5 hónapig nem látogathattuk a ZSÖK látnivalóit, például a Zsolnay-negyed kiállításait, vagy a pécsi világörökségi helyszíneket. Márciustól kezdve a programokat, fesztiválokat egyáltalán nem, vagy korlátozásokkal tarthatták meg.

Elmaradtak a fesztiválok, sok koncert

Mindezek hatására az idei program- és látogatószámokat nem lehet összevetni az elmúlt évekkel, sokkal inkább önállóan, a körülmények figyelembevételével érdemes szemlézni őket. 2020-ban a Zsolnay Örökségkezelő helyszíneinek és a cég által rendezett események, fesztiválok összlátogatószáma 240.639 fő volt.

A Zsolnay Kulturális Negyedet 150.599 fő kereste fel.

Az év nagyon jó látogatóforgalommal indult, a január-februári adatok rekordközeliek voltak, majd 3 hónap bezárás következett – éppen a legforgalmasabbnak ígérkező hónapokban.

A nyitás utáni két nyári hónap rendkívüli eredményeket hozott, a belföldi látogatóforgalom bővülése közel 50 százalékos volt július-augusztusban. Ősszel a csoportos látogatók és a diákcsoportok távolmaradása éreztette a hatását, majd év utolsó 2 hónapjában ismét bezárásra kényszerültek a Zsolnay-negyed látnivalói.

A garantált tárlatvezetések 2020-ban nagy érdeklődést váltottak ki a látogatók körében, éves szinten közel 2300 fő vett részt előre meghirdetett idegenvezetésen a negyedben, ami a teljes 2019-es forgalmat is meghaladta (több mint 10 százalékkal). A legnagyobb érdeklődés továbbra is a Zsolnay Aranykora – Gyugyi gyűjteményt övezte, a kiállítás 2020-ban ünnepelte 10 éves évfordulóját.

Az év során 881 programot valósítottak meg a negyedben.

A magas színvonal elismeréseként októberben immár negyedszer nyerte el a Zsolnay Negyed a MagyarBrands díjat a „Kiváló Fogyasztói Márka” kategóriában.

2020-ban ünnepelte az UNESCO világörökségi cím elnyerésének 20 éves jubileumát a pécsi ókeresztény temető. Ebben az évben 25 ezer látogatót fogadtak a világörökségi helyszínek. Az osztálykiránduló és a hajós csoportok forgalma viszont szinte nullára esett, július-augusztusban itt is a belföldi egyéni vendégek hatalmas érdeklődése volt jellemző.

A tárlatvezetések forgalma 2020-ban a világörökségi helyszíneken is meghaladta az előző évit, a világörökségi sétákon, a Föld alatti Pécs túrán és az Éjszakai tárlatjáraton közel 1700 látogató vett részt.

A koronavírus leginkább a Kodály Központ programjain éreztette hatását, 2020-ban összesen közel 30 ezer látogatója volt a koncertteremnek.

A programok több mint fele elmaradt, összesen 81 rendezvényt sikerült megtartani.

A programok több mint fele elmaradt

2020-ban szinte minden városi rendezvényt és fesztivált le kellett mondani a vírushelyzet miatt, 5 eseményt tudott megszervezni a Zsolnay Örökségkezelő: a Múzeum Utca Pluszt több, a pécsi kultúráért dolgozó szervezet összefogásával, a Sétatéri estéket a Pannon Filharmonikusokkal együttműködésben, az augusztus 20-ai ünnepséget, az október 23-ai megemlékezést, valamint az adventi épületfestő gyerekrajz-pályázatot a dzsámi fényfestésével.

Ezeken a belvárosi eseményeken összesen 19 ezer látogató vett részt.

Az év során nyílt kortárs kiállítások elismertségét mutatja, hogy közülük három is elnyerte a Made in Pécs művészeti díját. Bár a kiállítóhelyek sokáig zárva voltak a vírus miatt, az m21 Galéria 10 800 látogatót fogadott, a Pécsi Galériát pedig 1200-an keresték fel.

A ZSÖK 2020-ban összesen 1193 rendezvényt szervezett, a programok fele maradt el vagy került át későbbi időpontra.