Felnőtt poénok gyerekfilmekben… Íme egy kis szösszenet arról, milyen tizennyolc pluszos vicceket lőnek el az animációs- és mesefilmekben, melyeket a gyerekek nem is mindig értenek. Jobb esetben.  

Korábban írtunk róla, hogy bizonyos ábrázolások a mesefilmekben akár rossz hatással lehetnek a gyerekek lelki fejlődésére. De mi van azzal, amit mondanak? Hiszen szinte minden, az elmúlt tíz, húsz, vagy akár harminc évben készült, kasszasikernek számító gyerekfilm tartalmaz képi vagy hangbeli utalásokat, melyeket felnőttként újranézve az adott mesét, bizony észreveszünk. Kiskorunkban viszont maximum a szüleink néztek jelentőségteljesen egymásra a hátunk mögött, mikor hallották ezeket. Összegyűjtöttünk néhány klasszikust.

Kezdjük mindjárt a kicsik és nagyok, fiúk és lányok nagy kedvencével, az aranyszívű zöld szörnyeteg, Shrek történetével. Az első rész egyik jelenetében például minden szemfüles szülő számára egyértelmű lehet Farquaad nagyúr vonzalma a csinos Finona hercegnő iránt, ezt alább láthatjuk is illusztrálva. Az egész jelenetet eredeti nyelven itt látható:

A második részben is bőven vannak ehhez hasonló poénok, a teljes film ITT megtekinthető. Tekerjünk csak 5 perc 15 másodperchez. „Ölelj meg Shrek, te vén szexkazán!”, szól Szamár nem túl gyerek-kompatibilis köszöntője. Persze nem kizárólag szexszel kapcsolatos viccekről maradnak le a kisebbek. Szakszervezetre és diétára utaló poénokat is tartalmaz a film, de rengeteg más, példának okáért klasszikus mozikra utaló rész is van bennük, amiket csak a nagyon profi filmesek vesznek észre. Akik nem emlékeznek rájuk, nézzék meg a második rész legelején a házasságkötést, vagy a kicsivel későbbi vasvillával üldözős képkockákat követő jelenetet. Na jó, megmutatjuk, hogy ne kelljen nagyon keresgélni.

Számtalan példát tudnánk még hozni más rajzfilmekből is. A történelemoktatásban még nem részesült gyerekek később, néhány év tanulás után már biztosan jobban értékelik majd az 1997-ben készült Herkules-adaptációt, mely a görög istenek, hősök, történelmi események és mítoszok sorát vonultatja fel. Itt van például Achilles, akinek a film szerint „csak pöckölj a sarkába és viszontlátásra”.

És az megvan, hogy a három éve megjelent Agymanók című filmben az anyuka folyton egy brazil pilóta után sóvárog, akit anno otthagyott az apuka-karakter kedvéért? Mondjuk mi nem értjük, hogy miért epekedik utána, de biztos van, akinek bejön az alább látható mesebeli úriember. Bizony, elég modern felfogású egy mese tehát ez is, IDE kattintva megnézheti, aki még nem tette.

Forrás: Inside Out Wikia

Persze az érthető, hogy egyrészt a mesék készítői egyre inkább ráállnak arra, hogy az egész családnak szóló filmeket gyártsanak, így belefér egy-két felnőtt poén. Illetve az is mindenki számára világos lehet, aki valaha a kezébe fogott egy eredeti, a Grimm testvérek vagy Andersen által írott történetet, hogy sokkal jobb ez így, mintha az egyébként vérben és fájdalomban dúskáló történetet vinnék vászonra. Hiszen a mesék hőseit inspiráló embereknek sok esetben igen sanyarú sorsa volt. Mulan például a háború után öngyilkos lesz, Pocahontast pedig az angolok elrabolják, hogy vele zsarolják édesapját és fiatalon meghal, ha nem változtatnak a szálakon a filmesek.

A Hamupipőkében a gonosz mostohatestvérek lábujjaikat levágva erőltetik magukra a cipőt (Forrás: Wikia)

És azt tudtad, hogy rengeteg mesefilmbe csempésznek bele az alkotók egy-egy korábbi filmszereplőt? Ezeket a rejtett utalásokat angolul easter eggnek, vagyis húsvéti tojásnak hívják és rengeteg filmben megtalálhatóak, íme egy videóösszeállítás a sok közül, mely felfedi a titkokat:

Ugyan nem szerepel a felsorolásban, de mi észrevettük például azt is, hogy Herkules az Oroszlánkirályból jól ismert Zordon szőrméjével a hátán pózol egy portré erejéig. Sőt azt is, hogy az 1999-es Tarzan mesében az egyik gorilla a Szépség és a szörnyeteg Csészikéjén és Kanna mamáján dobol. És azt tudtátok, hogy a Jégvarázs koronázási ceremóniáján az Aranyhaj és a nagy gubanc szerelmespárja is részt vett?

Nektek is feltűntek már hasonló dolgok a mesékben? Írjátok meg nekünk!