Július első hetében több mint 2,5 ezren igényelték a nagycsaládosok autóvásárlási támogatását, azóta ez a szám egyre csak növekszik. A feltételek rendkívül kedvezőek, az igény pedig hatalmas a legalább hétszemélyes autókra, ezért összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat, ha mi is belevágnánk a vásárlásba.

Novák Katalin február elején jelentette be a hétpontos családvédelmi akciótervet. Ennek értelmében minden 40 év alatti nő az első házasságakor 10 millió forint kedvezményes kölcsönben részesülhet, bővítik a családi otthonteremtési kedvezményt, valamint már a második gyermeknél 1 millió forintot átvállal a kormány a nagycsaládosok jelzáloghiteléből. Azok a nők, akik legalább négy gyermeket szültek és neveltek, életük végéig mentesülnek a személyi jövedelemadó fizetése alól, de elindítják a nagycsaládosok autóvásárlási programját is, aminek értelmében legalább három gyermeknél a legalább hétszemélyes új autó vásárlásához 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaphatnak a családok. Megvalósítják a teljes bölcsődei ellátást, 21 ezer új férőhelyet hoznak létre 3 év alatt, és bevezetik a nagyszülői gyedet is.

A családvédelmi akcióterv részeként július elsején elindították a nagycsaládosok autóvásárlási programját, aminek értelmében egészen 2022. december 31-ig legalább három gyermeknél a legalább hétszemélyes új autó vásárlásához 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaphatnak a családok.

Mik az autóvásárlás feltételei?

  • A támogatást magyar nagycsaládosok vehetik igénybe, pontosabban az a szülő, aki legalább három gyermek után családi pótlékra jogosult.
  • A harmadik gyermek esetében a várandósság betöltött 12. hete már jogosultságnak számít.
  • Jó hír, hogy nem feltétele a támogatásnak a házasság.
  • Nincs életkori vagy jövedelmi határ.
  • Az egyszülős családok számára is elérhető a támogatás.
  • Az igénylőnek természetesen B kategóriás vezetői engedéllyel kell rendelkeznie, és az is fontos, hogy ne legyen eltiltás alatt.
  • Az igénylőnek nem lehet köztartozása, és nem lehet büntetett előéletű.

Milyen autókat vehetnek a pécsiek?

A támogatás mértéke 2 millió 500 ezer forint, de legfeljebb a vásárláskor érvényes bruttó vételár 50 százaléka lehet. A támogatással továbbá legfeljebb egy éve forgalomba helyezett és maximum kétezer kilométert futott tesztautó is vásárolható. A megvásárolt járművet három éven belül nem adhatja el a tulajdonos. A támogatást M1 kategóriába sorolt autóra, vagyis olyan személyszállító gépkocsira lehet felvenni, mely hét-, nyolc- vagy kilencszemélyes. A kilenc feletti férőhelyes gépkocsik ugyanis már M2 kategóriába sorolandók.

Jelenleg a magyar piacon több olyan modell is elérhető, melyek megfelelnek a támogatás feltételeinek. Ilyenek a városi terepjárók kategóriájába tartozó, hétszemélyes kiadású Honda CR-V, a Hyundai Santa Fe, a Kia Sorento, a Mitsubishi Outlander, a Nissan X-Trail, a Skoda Kodiaq, a Seat Tarraco vagy a Volvo XC90 és a Peugeot 5008 személygépkocsik. Az egyterű autók közül választhatnak a családok a Dacia Lodgy, a Fiat 500L Living, a Renault Grand Scenic, a Renault Espace, vagy a Seat Alhambra közül.

A Dacia Lodgy az egyik legnépszerűbb egyterű

A kisbuszkínálat is széles, ide tartoznak a Fiat Ducato, a Fiat Talento, a Peugeot Traveller, a Peugeot Expert és a Peugeot Boxer kombi változatai, a Renault Trafic, a Nissan Evalia vagy a Nissan NV200 kombi. Szóba jöhetnek még az átalakított, egykori „dobozos” autók, így a Fiat Doblo Panoráma és a Peugeot Rifter is. Választási lehetőség lehet még a Volkswagen Sharan és a Touran, a VW haszonjárművek közül a Caddy, a Caddy Maxi, az Audi Q7, a SEAT Alhambra és a Tarraco, a Skoda Kodiaq és a Kodiaq RS.

A pécsi Penthe Autóházban elérhető továbbá a hétszemélyes Opel Combo Life, az Opel Zafira, valamint a nyolc-kilenc személyes Opel Vivaro, ami már a kisbusz kategóriába illik.

Mi az igénylés menete?

Miután kiszemeltük a megfelelő járművet, a Magyar Államkincstár ügyfélszolgálatainál, vagy a kormányablakoknál kell benyújtatnunk a kérelmet. Ha minden stimmel, a MÁK kiállítja a támogatást megállapító határozatot. Ezt követően legfeljebb 6 hónapon belül köthetjük meg az adásvételi szerződést, amit be kell mutatnunk a MÁK-nak. Ezt követően az intézmény közvetlenül a kereskedő bankszámlájára folyósítja a támogatás összegét, az igénylő nagycsaládosoknak így csak a fennmaradó összeget kell megfizetniük, és nem kell előre megfinanszírozniuk a 2,5 millió forintot sem.

hirdetés