Tízemeletesek között is végigjárják a keresztutat Pécsen

Húsvétkor a keresztény világ Jézus kereszthalálára emlékezik, ennek kapcsán a napokban keresztutakat is tartanak Pécsett. Az eseményeket Udvardy György megyés püspök vezeti, pénteken Kertváros utcáit, 19-én a Kálvária-dombot járják be a hívek.

hirdetés

A nem hívők is láthatták már a templomokban vagy az imahelyek kertjeiben a stációkat, ezek Jézus Krisztus keresztútjának állomásai. A hívők ezt végigjárják, és így jelképesen elkísérhetik Jézust Poncius Pilátus palotájától egészen a keresztre feszítésig, sőt a sírig.

A Pécsi Egyházmegye területén is tartanak ez idő tájt keresztutakat, az egyik leglátványosabb kétségkívül a kertvárosi, itt ugyanis az utcákon haladnak végig a hívek. Erre idén április 5-én, pénteken 16 órától kerül sor.

Mint a kertvárosi Szent Erzsébet Plébánia honlapján közzétett térképen látható (IDE kattintva is megnézhető), a menet a Csontváry utcai épülő új kápolnától indul, a Nevkó mellett halad el, majd többek között a Maléter Pál utca, Krisztina tér, Diána tér, Éva utca térségét is érinti. A keresztút utolsó stációja a régi-kertvárosi Szent Erzsébet-templom.

A keresztutat Udvardy György megyés püspök vezeti, aki – mint a püspökség által készített videón is látható – tavaly maga is a vállára vette a kétméteres fakeresztet.

Április 19-én, nagypénteken 15 órától pedig az immár hagyományos városi keresztútra kerül sor, szintén Udvardy György megyés püspök vezetésével a Kálvária-dombon.

Fotók, videó: Pécsi Egyházmegye

hirdetés
Hirdetés