Egy-két hónappal ezelőtt hívott fel az egyik ismerősünk, hogy megüresedett két hely abban a buszban, ami szeptemberben megy a görögországi Sartiba. Egy perc gondolkodás után igent mondtunk az útra, hiszen 30 ezer forint volt egy főnek egy hétre, amiben az utazás és a szállás is benne volt. És nagyon nem bántuk meg. 

hirdetés

Az út nagyon döcögősen indult, hiszen szeptember 14-én, pénteken délelőtt ugyan 11-kor szálltunk fel Pécsen egy buszra, de Szegeden át kellett szállni egy másikra, és este hétkor még a röszkei határátkelőhelyen voltunk. Innen aztán – egy benzinkutat leszámítva – meg sem álltunk a macedón határig. Itt is két órát várakoztunk, de mivel már mindenki álmos volt, így alvással pik-pakk elszaladt az idő.

Szombat 10.15 – megérkeztünk a magyarok paradicsomába!

Sarti egy Pécstől több mint 1100 kilométerre lévő kis halászfalu, 1156 lakossal, és nagyon sok macskával. Májustól októberig itt 600-700 magyar fordul meg hetente, és aki egyszer eljön ide, nagyon valószínű, hogy visszatér.

És hogy miért lett Sarti a magyarok paradicsoma? Mutatjuk:

Homokos tengerpart, gazdag élővilággal

Sarti gyönyörű tiszta vízzel várja a turistákat – még szeptemberben is 25-26 fokos volt –  így könnyen észre lehet venni a tenger fenekén lapuló kagylókat és a békésen úszkáló medúzákat, amelyek a helyiek elmondása szerint nem bántanak – ebben azért erősen kételkedtünk.

Nagyon sok tengerparti pub, vendéglő, finom ételekkel

A kis faluban számtalan kocsma, étterem várja a hűsölni, étkezni vágyókat. A kedvenc éttermünk a Kivotos nevű hely volt, ahol igaz, kicsit többet kellett várni az ételre (fél óra volt), de megérte, itt ettük a legfinomabb halat.

A legjobb gyrosos hely pedig az Ovelix és az Avra, mindegyik helyen két euró környékén van egy gyros pitában, és nagyon finom.

A kedvenc kocsmánk a George Pub volt, ami egy romkocsmajellegű kis hely, rengeteg magyar felirattal, rendszámtáblákkal, dolgokkal és nagyon jó zenével, amiről a hely tulajdonosa, egy több mint 80 éves férfi gondoskodik.

A hely tulajdonosa, a 80 éves bakelites DJ

A legnagyobb és legjobb hangulatú tengerparti hely pedig az Ark Beach Bar, ami a falu központjától két kilométerre található. Elsőnek soknak tűnhet, de a parton sétálva pillanatok alatt ott vagyunk, és minden lépést megér az, ami ott van: gyönyörű kilátás, a legjobb partrész, kedves kiszolgálás, finom ételek és rengeteg Tsipouro, ami egy ánizsos törkölypárlat.

Mindenki megtalálja a kedvére való programot

A nyaralóhelyen számtalan programot kínálnak az utazási irodák, de természetesen mi is szervezhetünk magunknak. Mi két helyre látogattunk el, egy kalózhajótúrára és egy görög estre.

A kalózhajótúrát mindenkinek ajánlom, mivel olyan helyekre juthatnak el a résztvevők, ahová egyedül biztosan nem. Attila, a hajó tulajdonosa, és görög társa egy ötórás, különleges, izgalmas programmal várt minket – mindezt 25 euróért, ami azért nem rossz.

Az út során három helyen álltunk meg, többek között egy olyan helyen is, ami nem egy partrész közelében van, és ahol nagyon mély a víz. Itt a görög kapitány békatalpat és búvárszemüveget húzott, és „vadászni” indult. Polipot, rákot, osztrigát, tengerisünt és többféle kagylót hozott fel nekünk, amiket a polip kivételével meg is kóstolhattunk.

Egy kagyló, ami ha valakinek nem ízlik, akkor egy életre megutálja a tengeri ételeket – mondják a helyiek
Egy másik kagylófajta, amiben két rák lakik. Nem csak ebben, mindegyikben, ugyanis ezek szimbiózisban élnek egymással
Így néz ki a tengerisün belseje, amit mi is megkóstoltunk, és halas májkrém íze volt
Pucolják a felszínre hozott állatkákat

A görög estre is megéri ellátogatni, ahol a görög ételek mellett a görög táncokkal is megismerkedhetünk.

Ezek mellett lehet robogót, autót bérelni, valamint bárki kezébe kaphatja a horgászbotját és kiülhet a partra egy kicsit, akár engedély nélkül is, ráadásul haza is viheti, amit fogott, habár a helyiek szerint nagy szerencse kell ahhoz, hogy a horogra akadjon valami.

Összességében egy izgalmas hetet töltöttünk el Sartiban, egy baj volt, hogy nagyon gyorsan eltelt. A szállás is ennyi pénzért nagyon jó volt, a szobában egy kis stúdiókonyha, egy fürdő és egy háló állt a rendelkezésünkre, és minden szobához tartozott egy terasz. Így a végére egy dolgot tudok tanácsolni azoknak, akik ellátogatnak a magyarok paradicsomába: ne nézz a vendéglátósok szemébe, mert túl sok Tsipourot kapsz ajándékba!

hirdetés

Hirdetés