Idén is elmarad a torkos csütörtök övezte felhajtás, több pécsi étteremvezető is káros kezdeményezésnek tartja. A farsang utáni nagy zabálás ugyanis sokak szerint rossz üzenetet hordoz, a vendégek pedig inkább a nőnapra vagy a Valentin-napra koncentrálnak.

hirdetés

A hagyományok szerint a farsang farkának, vagyis a farsang utolsó napjainak meghatározó része a torkos csütörtök. Ez az a nap a negyvennapos böjti időszak előtt, amikor utoljára lakomázhatunk egy jót. Az egyházi „naptárban” a hamvazószerda előtti csütörtököt tartják számon torkos csütörtök néven, ennek ellenére sokszor elcsúszik az elmúlt néhány évben megszervezett éttermi esemény egy vagy akár két héttel is. Így az bőven belelóg a böjti időszakba, ezzel megfosztva a napot eredeti tartalmától. De nem ez az egyetlen gond a torkos csütörtökkel, mely idén február 15-én lenne (lesz?).

A torkos csütörtök gasztronómiai programként 2006-ban indult útjára, azzal a céllal, hogy a vendéglátóhelyek 50 százalékos kedvezménnyel csalogassák be a gasztronómiai újdonságtól idegen, vagy az egyébként étterembe nem sűrűn járó közönséget.

Pár éve azonban a Magyar Turisztikai Ügynökség hivatalosan is kiszállt a program támogatása mögül, ami önmagában nem jár nagy változásokkal, az ügynökség ugyanis pusztán a központi marketingért, illetve a keretszabályozások felállításáért volt felelős. Az ügynökség nélkül azonban összeomlani látszik a gasztronómiai kezdeményezés.

Nincs központi honlapja, MARKETINGJE a programnak, mindenki maga kommunikálja le az akciót, ha egyáltalán KÉSZÜL VALAMIVEL

Háber Tamás, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének tiszteletbeli elnöke, egyben az Aranykacsa étterem vezetője tavaly azt mondta, hogy nem a diákokat, egyetemistákat és a fiatalabb pécsieket célozza meg a torkos csütörtök, ezt a korosztályt inkább a Valentin-nap vagy a nőnap érdekli. Az idősebb korosztályt, a középkorúakat célozná az esemény, ám őket sem könnyebb becsalogatni az üzletekbe egy kiadós vacsorára.

Meglátása szerint a Magyar Turisztikai Ügynökség leválása azt mutatja, hogy ha egy program 12 év során nem tud a saját lábára állni, akkor valószínűleg egyáltalán nincs is létjogosultsága.

Mindez idén be is igazolódott: a programhoz mindössze három pécsi étterem csatlakozott, a Korhely, a Placc és az Aranykacsa.

Nem csoda, a torkos csütörtököt egyre nagyobb káosz övezi, az ügynökség távoztával az éttermek teljesen szabad kezet kaptak a szervezésben. Korábban a torkos csütörtökhöz csatlakozó helyeknek kötelezően fél áron kellett adniuk minden terméküket, pár éve azonban az üzletek szabad döntése lett, hogy milyen szolgáltatási tartalommal, és hogyan bonyolítják le a programot. Nem egyértelmű, hogy mire vonatkozik a kedvezmény, illetve hogy mit is kapunk a pénzünkért cserébe.

Egy egyébként jól menő belvárosi étterem vezetője – névtelenséget kérve – elmondta lapunknak, hogy ő kifejezetten kártékony programnak tartja, azontúl, hogy borzasztóan veszteséges vállalás.

– Kifejezetten rossz üzenete van, hogy fél áron is megkapható az, ami amúgy kétszer annyiba kerül. Ebből – tévesen – azt szűrhetik le a vendégek, hogy az éttermek ekkora árréssel dolgoznak, holott egy torkos csütörtökhöz hasonló program csak veszteséget termelhet – vélekedett az étteremvezető.

Hozzátette, hogy reklámnak sem tartja hasznosnak a gasztronómiai eseményt, hiszen aki ilyenkor beül fél áron vacsorázni, az nagy valószínűséggel nem fog visszajönni kétszeres áron, mert vagy nem engedheti meg magának, vagy sajnálja ilyenre a pénzt.

Teleky Zoltán, a Teleky Bistro, a Room Bistro és a Kiskastély Vendéglő tulajdonosa elmondta lapunknak, hogy a torkos csütörtök kezdetekor még konyhán dolgozott séfként, ott tapasztalta meg először a kezdeményezéssel járó kellemetlenségeket.

– Alapvető probléma a torkos csütörtökkel az, hogy nem lehet tartani a minőséget, mert egyszerűen túl sokan vannak. Borzasztóan idegtépő, hogy még a csilláron is vendégek lógnak, arról nem is beszélve, hogy mindezen nem lehet pénzt keresni – mondja a pécsi étteremvezető. Kérdésünkre elmondta, hogy szerinte azok, akik ilyenkor elmennek vacsorázni, de egyébként nem szoktak étterembe járni, biztosan nem fognak visszajönni. – Ezt csupa szívvel nem lehet csinálni – tette hozzá.

 

Ön mit gondol a torkos csütörtökről? Szavazzon!

Hiányzik a torkos csütörtök Pécsről?

Eredmények

Loading ... Loading ...
hirdetés