A világon tizenegy némettanárt tüntetnek ki, egyikük pécsi!

A kifejezetten némettanároknak szóló nemzetközi díjra 34 országból jelentkeztek, a szakmai zsűri a pécsi Babits gimnázium tanárnőjét, Sátayné Gáll Veronikát is elismerte, akit az egyik tanítványa terjesztett fel. 

hirdetés
A PASCH (Schulen: Partner der Zukunft), vagyis „Iskolák: a jövő partnerei” programhoz csatlakozó iskolák egy világméretű együttműködési hálózat tagjai, és kiemelt támogatást kapnak a német nyelv oktatásához. A pécsi Babits gimnázium a német szövetségi hivatal alá tartozó külföldi oktatásügyi központon keresztül tagja a programnak. 

A PASCH fennállásának tízéves jubileuma alkalmából díjazták először – talán nem utoljára – a projektben résztvevő tanárokat szakmai teljesítményükért és az iskolában a német oktatásért tett erőfeszítéseikért.

Sátayné Gáll Veronika már húsz éve tanít a pécsi gimnáziumban. Elmondása szerint az óráin igyekszik mindig új tanítási módszereket is használni, a gyerekek szemléletmódját és világnézetét minél többféleképpen szélesíteni. Teszi ezt például különböző médiaeszközökkel. Előszeretettel vesz részt diákjaival például pályázatokon, egyik filmjükkel – amely a pécsi zsidóságról szól – a második helyezést értek el a PASCH filmes versenyén.

– Az egyik volt tanítványom, Nick Patrick jelölt engem a díjra. Nagyon meglepődtem, de nagyon büszke is vagyok. Úgy érzem, ha valami, ez igazán megmutatja, hogy valóban fontos számomra a hivatásom és jól végzem a munkám. Egyrészt nagyon profi volt az az összefoglaló, amit a munkásságomról és a PASCH-projekttel kapcsolatos tevékenységeimről készített a volt diákom a pályázathoz. Másrészt pedig óriási elismerés az, ha egy tanítvány ilyen jó véleménnyel van a tanáráról – mondta el lapunknak a díjazott.

Nick Patrik a pályázatban azt írta, hogy a tanárnő minden diákjának már az órai feladatok során bemutatja a PASCH tananyagait, valamint a nyelvvizsgákra való felkészítés során is alkalmazza az oldalon megjelenített cikkeket. Ezek azért fontosak, mert aktuális témákról szólnak és a diákok a német anyanyelvűek által írt szövegeken gyakorolhatnak. Nick Patrik azzal is érvelt, hogy a tanárnő hihetetlen elkötelezettséggel és motiváltsággal segíti a diákjai felkészülését versenyekre is, ezzel egyaránt terjeszti a német nyelvet és az érdekes történeteivel a német kultúrát is.

Sátayné Gáll Veronika a bajai kéttannyelvű gimnáziumban kezdett a némettel ismerkedni. Ő nem az a tanár, aki egész életében erre a pályára készült, egyszerűen megtetszett neki a szakma. A Szegedi Tudományegyetemen tanult germanisztika szakon, ahol mentorának, dr. Hansel Istvánné Barna Rózsának köszönhetően még jobban elmélyítette ismereteit.

A díjátadón az iskola diákjai és tanárai is részt vettek:

Hirdetés