50 milliméternél is több csapadékot hozhatnak a keddi viharok

Várhatóan kedden kora délután kezdődnek majd a záporok – akár jégeső és erős szél is lehet – és éjfélig tarthatnak az ország egész területén – mondta Pátkai Zsolt, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa az MTI-nek.

hirdetés

A szakember szerint nagyon nehéz megjósolni a helyi záporok kezdetét és végét, mivel ezekre az jellemző, hogy nagyon gyorsan alakulnak ki, majd ugyanolyan gyorsan véget is érnek.

A záporokat a Kárpát-medencében lévő meleg, nedves és labilis levegő okozza, amely egy nap alatt akár többször is zivatarfelhővé alakulhat – várhatóan kedden is így lesz majd – tette hozzá.

A várható intenzív záporok, zivatarok miatt az ország több régiójára keddre is narancssárga figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján szereplő kedd reggeli adatok szerint Közép-Magyarországon, Közép-Dunántúlon, Nyugat-Dunántúlon, Dél-Dunántúlon és Észak-Magyarországon lehet a nap folyamán arra számítani, hogy helyenként rövid idő alatt 50 milliméternél is több csapadék esik.

Az előrejelzés szerint felhőszakadásra a legkisebb esély a Tiszántúlon mutatkozik.

A nap folyamán több helyen – a jégeső és a zivatarok környezetében – a szél sebessége átmenetileg óránként 60-90 kilométeres lehet, néhány helyen esetleg az óránkénti 90 kilométert is meghaladó erejű széllökésekre lehet számítani.