A Btk.-szigorítás téma lesz hétfőn a parlamentben

Még nem tudni, hogy szavazhat-e a Ház hétfőn a Btk. szigorításáról, amelyet a kormány kezdeményezett azzal összefüggésben, hogy egy új bűnözési forma, az “egyenruhás bűnözés” jelent meg Magyarországon.

hirdetés

A szerda délután benyújtott törvényjavaslatot Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter jegyzi, aki sürgősségi javaslatában azt kezdeményezte, hogy az Országgyűlés térjen el a házszabálytól, és a vitát, valamint a határozathozatalt is jövő hétfőn folytassa le a Ház. A házszabálytól eltéréshez a jelen levő képviselők négyötödének támogatására van szükség.

A házbizottság csütörtöki tanácskozását követően Altorjai Anita, az Országgyűlés sajtófőnöke elmondta, hogy a Jobbik nem támogatja a házszabálytól való eltérést, az LMP valószínűleg támogatni fogja, a szocialisták pedig később alakítják ki álláspontjukat az ügyben.

A sajtófőnök tájékoztatása szerint a kormány jelezte, hogy a közeljövőben megjelöli, mely törvényjavaslatok tárgyalását tartja szükségesnek még a parlament nyári szünete előtt. A kormány nyárig szóló törvényalkotási tervében egyébként 32 törvényjavaslat, illetve -módosítás szerepel, de a kabinet nem mindegyik esetében sürgeti, hogy végszavazás is legyen még a rendkívüli ülésszak idején. A 32 törvényjavaslat között már benyújtott előterjesztések, a Széll Kálmán Tervhez kapcsolódóak és az új alaptörvényhez köthető, úgynevezett sarkalatos jogszabályok szerepelnek.

Az Országgyűlés a jövő héten hétfőn, illetve kedden kétnapos tanácskozást tart. Hétfőn a határozathozatalok sorában döntenek a szabad nyugdíjpénztár-választással összefüggő törvények módosításáról. Tárgyalnak az országgyűlési képviselők javadalmaztatásáról szóló törvény módosításáról, amelynek elfogadása után az egyéb állami vezetőkhöz hasonlóan a miniszterelnöki biztos is csak képviselői alapdíját veheti majd fel, ha parlamenti képviselő is egyben.

Kedden a Ház megvitatja az anyakönyvezésről szóló törvény módosítását, valamint napirenden lesz az államadóssági alapba történő befizetésekkel kapcsolatos javaslat tárgyalása. Ugyancsak kedden kezdik meg a sporttörvény vitáját, amely a sporttámogatásokkal és a Nemzet Sportolója cím odaítélésével függ össze. Megvitatják a képviselők az állami vagyonról szóló törvény módosítását, amely azt célozza, hogy a Herendi Porcelánmanufaktúra 25 százalék plusz egy szavazattal tartós állami tulajdonban maradjon. Szintén kedden tárgyalja a Ház a közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló törvényjavaslatot, amely a Nemzeti Kulturális Alaphoz benyújtott pályázatok elbírálását érinti.