A “celeb-kultúrától” óvta a brit ifjakat a pápa

A “celeb-kultúra” és a pénz jelentette “felületes értékek” túlzott tiszteletétől óvta a brit fiatalságot pénteken Londonban XVI. Benedek pápa, aki nagy-britanniai látogatásának második napján az egyik legpatinásabb brit katolikus felsőoktatási intézményt kereste fel.

hirdetés

Az egyházfő, aki négynapos állami látogatáson tartózkodik Nagy-Britanniában, a délnyugat-londoni Twickenham kerületben működő St Mary’s University College egyetemen vett részt misén. A rendezvényre az intézmény hallgatói mellett 3500 katolikus általános és középiskolai tanulót is meghívtak.

A népes hallgatóság előtt elmondott szabadtéri beszédében a pápa kijelentette: a fiatalok szeretnek példaképet választani maguknak a hírességek közül, a “celeb-kultúra” világából. Az ifjú nemzedéket gyakran éri az a kísértés, hogy a sport és a szórakoztatás világának figuráit állítsák követendő modellként maguk elé.

Az egyházfő azonban arra kérte a fiatalokat, hogy amikor minőséget választanak, és arról döntenek, hogy valójában milyen személyiséggé is akarnak válni, ne elégedjenek meg “a második legjobb” lehetőséggel, ne “korlátozott” célokat tűzzenek ki maguk elé. A sok pénz lehetővé teszi a nagylelkűséget és a jótéteményeket, önmagában azonban a pénz birtoklása nem elégséges. A sok pénz híressé teheti az embert, boldoggá azonban nem feltétlenül – fejtegette a pápa.

Hozzátette: a világban sokan azért nem lelik a boldogságot, mert “rossz helyen keresik”. Az igazi boldogságot Istenben lehet meglelni – mondta a tiszteletére összegyűlt több ezer fiatalnak XVI. Benedek.

A pápa péntek este a Westminster apátságban, az angol-brit monarchia ősi koronázó templomában együtt imádkozik Rowan Williams canterburyi érsekkel, az anglikán egyház legfőbb vallási méltóságával.