A köztársasági ösztöndíjak miatt ragadott tollat a HÖOK

Levélben fordult a felsőoktatási helyettes államtitkárhoz a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK), a szervezet azt szeretné, ha az alapképzésből a mesterképzésbe átlépő hallgatók is részesülhetnének Köztársasági Ösztöndíjban.

hirdetés

A hallgatói szervezet az MTI-hez pénteken eljuttatott dokumentumban felidézte: tavaly a Nemzeti Erőforrás Minisztérium levele alapján azon hallgatók, akik többciklusú képzésben vettek részt és az adott képzési ciklusukban záróvizsgát tettek a pályázat beadásának időszakában, nem nyújthattak be pályázatot Köztársasági Ösztöndíjra.

Így tisztán bürokratikus okok miatt az ösztöndíj elnyerésének lehetőségéből kizártak kitűnő szakmai és tanulmányi teljesítményt elért hallgatókat, akik messzemenőkig teljesítették a feltételeket – írta Nagy Dávid, a HÖOK elnöke.

Hozzátette: ezen hallgatók mindenképpen valamely hazai mesterképzésben folytatják tovább felsőoktatási tanulmányaikat, így a kizárásuk nem megalapozott.

A HÖOK ezért azt kéri, hogy az idei évi tájékoztatóban már ne szerepeljen a fenti kitétel. Amennyiben kérésük mégsem oldható meg, akkor kérik annak megfontolását, hogy ezen hallgatók részére egy új, a Köztársasági Ösztöndíj pályázatának szakmai és tanulmányi feltételeivel teljesen megegyező pályázatot hirdessenek meg.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 2011-ben így járt el, a Köztársasági Ösztöndíjból kizárt hallgatók részére saját forrásból az ösztöndíjjal mind tanulmányi és szakmai feltételeiben, mind összegében megegyező ösztöndíjakat alapított. Ezt a kezdeményezést nem minden intézmény tudja megvalósítani, ezért a HÖOK szükségesnek tartja minisztériumi szinten a fenti probléma rendezését – írta levelében Nagy Dávid.