A Jobbik elfogadhatatlannak tartja a parlamenti képviselők javadalmazásának módosítását

A Jobbik elfogadhatatlannak tartja, hogy az országgyűlési képviselők javadalmazásának fideszes módosító javaslata nem változtat a politikusi álláshalmozás rendszerén, nem szankcionálja a rendszeres hiányzásokat, és továbbra is biztosítja a határozott idejű munkaszerződéseknél alapesetben nem járó végkielégítést a képviselők számára – közölte a párt alelnöke pénteken az MTI-vel.

hirdetés

Novák Előd közleményében azt írta: egyedül a Jobbik képviselői tartózkodnak attól, hogy mellékállásban polgármesteri vagy önkormányzati képviselői tisztséget is betöltsenek. A párt szeretné törvényben tiltani a politikusi álláshalmozást, ugyanis szerintük egyrészt komoly társadalmi igazságtalanság, hogy egy képviselő több helyről vesz fel főállású fizetést – ráadásul közpénzből -, másrészt nem is képesek tisztességesen ellátni feladatukat így – olvasható a közleményben.

Novák Előd szerint bár a házszabály elvileg kötelező részvételt ír elő a plenáris ülések egészére, rendszerint csak a szavazásokra járnak be a kormánypárti képviselők, a vitákon pedig rendszerint csak néhányan vesznek részt, különösen tévéközvetítési időn kívül.

A bizottsági üléseken pedig “odáig fajult a gyakorlat”, hogy a szavazati jogot is át lehet adni más képviselőnek, emiatt az Alkotmánybírósághoz is fordult a Jobbik. Az alelnök tűrhetetlennek nevezte, hogy például Kósa Lajos, Debrecen polgármestere úgy jut bizottsági tagsága után havi 381 ezer forinthoz, hogy tavaly november 10. óta egyetlen ülésen sem vett részt, még ha formálisan előterjesztője is volt valamely kormányzati javaslatnak.

A Jobbik nemcsak felére csökkentené, hanem eltörölné az országgyűlési képviselők végkielégítését, ahogy alapesetben nem jár az semmilyen határozott idejű (akár 4 éves) munkaszerződés esetén. Ehelyett a parlamenti ciklusok végén minden parlamenti képviselőt kötelező vagyonosodási vizsgálat alá vetnék alá – áll a közleményben.

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője pénteki budapesti sajtótájékoztatóján jelentette be: változtatna az országgyűlési képviselők javadalmazási rendszerén, a jelenlegit ugyanis rendkívül képmutató szisztémájának tartja. Lázár János javaslata szerint a képviselők havi bruttó illetménye 2012. szeptember 1-jétől csaknem 750 ezer forint lenne, vagyis megegyezne a helyettes államtitkári javadalmazással. Ezen felül más pénzbeli juttatásra nem lennének jogosultak a honatyák.

Lázár János tervei szerint módosulna a nem pénzbeli juttatások rendszere is. A képviselők – a választókerületi központjuktól függően – egy üzemanyagkártyára lennének jogosultak, amely nem átruházható, névre és rendszámra szóló lenne, és havi rendszerességgel az Országgyűlés Hivatala töltené fel.

A frakcióvezető bejelentette azt is, hogy megszűnne a lakhatási támogatás. A politikus akkor lenne jogosult az Országgyűlés Hivatala által biztosított lakásra, ha ő vagy a vele egy háztartásban élő közeli hozzátartozója nem rendelkezik lakócélú ingatlannal a fővárosban.

Ezentúl továbbá a képviselőknek nem egy, hanem két munkatárs alkalmazását biztosítaná a parlament – ismertette, kifejtve azt is, hogy változna az irodahelyiség-használat.

Mindemellett változás lehet az is, hogy a miniszterelnök, a miniszterek, az államtitkárok, a miniszterelnöki biztosok, a kormánymegbízottak, a kormánybiztosok, a miniszterelnöki megbízottak és a miniszteri biztosok, ha parlamenti képviselők is egyben, a kormányzati és a képviselői megbízatás alapján járó jövedelmük közül csak az egyiket vehetnék fel.