A Jobbik szerint további elbocsátásokkal járhat az intézmények államosítása

A Jobbik szerint az eddig bejelentetteken kívül további elbocsátásokkal, illetve fizetéscsökkentésekkel járhat a megyei és fővárosi önkormányzati intézmények állami felügyelet alá helyezése.

hirdetés

Hegedűs Lorántné, az ellenzéki párt képviselője szombati budapesti sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a kabinet bejelentése alapján januárban 6.650 alkalmazottat bocsátanak el a közszférából, de azt nem lehet tudni, hogy ebben már benne vannak-e azok is, akiknek a munkahelyük a megyei önkormányzatok államosítása miatt szűnik meg.

A Jobbik ezért konkrét kimutatást kér arról, hogyan változott az állami fenntartásba vett intézmények dolgozói állománya, illetve miként alakult a fizetésük – fűzte hozzá.

Hegedűs Lorántné aláhúzta, hogy az államosítással – a kabinet ígéreteivel szemben – nem javult a szolgáltatások színvonala, nem változott a dolgozók megbecsültsége sem. Példaként említette Vas és Pest megyét, ahol nemcsak elbocsátások voltak, hanem az átvett intézmények alkalmazottjai komoly fizetésmegvonással voltak kénytelenek szembesülni, Komárom-Esztergom megyében pedig oktatási intézmények adósságai maradtak rendezetlenül.

A politikus hangot adott azon félelmének, hogy a járási kormányhivatalok tervezett kialakításával újabb elbocsátások, valamint bércsökkentések jöhetnek.

A törvény arra kötelezi az államot, hogy az intézmények átvételével a mintegy 180 milliárd forintos adósságukat is átvegye, ám erre eddig nem került sor. A Jobbik ezért azt is elvárja a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumtól, hogy pontosan adjon számot, az állam mekkora adósságot kíván ténylegesen átvállalni – mondta a képviselő.

Állásfoglalást várnak a kormánytól arról is, hogy az állam által átvett mely önkormányzati vagyontárgyakat kívánják értékesíteni – tette hozzá Hegedűs Lorántné.