A KDNP elsősorban nemzetpolitikai kérdésekben él majd kezdeményezésekkel

További nemzetpolitikai kérdésekben, így például a határon túli magyarság támogatásának egységesítésében, a gyes és a gyed újraszabályozásában, illetve a családi adózás bevezetésében várhatók többek között kereszténydemokrata javaslatok a parlament hétfőn kezdődő őszi ülésszakán – mondta el a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője az MTI-nek adott interjújában.

hirdetés

Harrach Péter megerősítette, hogy az egyházi iskolák még idén egymilliárdos kárpótlásra számíthatnak, s szeretnék, ha a jövő évi költségvetés egyik kiemelt területe a családtámogatás lenne.

Harrach Péter azt mondta, a tavaszi ülésszakhoz képest a mostaniban a kormányzati és az egyéni képviselői indítványok aránya várhatóan megfordul az előbbiek javára. A parlament őszi ülésszakán elsősorban azokon a területeken várhatóak önálló KDNP-s kezdeményezések, ahol kormányzati szerepet is vállaltak a kereszténydemokraták – mutatott rá.

A várható KDNP-s kezdeményezésekre példaként említve a nemzetpolitikai területet, kifejtette: a határon túli magyarok támogatásának egységesítését és újraszabályozását tervezik, szeretnék felszámolni a jelenlegi átláthatatlan, szétaprózott rendszert.

Megszólalnak és várhatóan javaslattal élnek majd a kereszténydemokrata politikusok pénzügyi és gazdasági kérdésekben is. Harrach Péter fontos lépésnek nevezte az egykulcsos adó és ezzel párhuzamosan a családi adózás bevezetését, illetve – a kilakoltatások megelőzésére – a Nemzeti Eszközkezelő Társaság tervezett létrehozását.

Jelentős változások várhatók az oktatásügyben is, a nevelés szempontjának megerősítése lesz a következő időszak feladata. Az egyházi iskolák a zárszámadási törvény elfogadásával pedig még idén egymilliárdos kárpótlásra számíthatnak – erősítette meg a frakcióvezető.

Szociális területen a gyes és a gyed újraszabályozását és az intézmények problémáinak rendezését említette kiemelt kérdésként a családpolitika egészének újraformálása mellett.

A KDNP-frakció vezetője arra számít, hogy a szabad vasárnapról szóló kereszténydemokrata javaslatot az őszi ülésszakon még nem tárgyalják, de – mint mondta -, erről a kezdeményezésükről nem mondtak le, azt magukénak tekintik. Arról, hogy multinacionális cégek ellenkampányt indítottak, azt mondta, nagy pénzek állnak a kampány mögött, azon dolgoznak, hogy feledtessék, egyetlen céljuk a profitmaximalizálás. “Töretlen határozottsággal folytatjuk a harcot, hiszen a munkavállalók védelme a legfontosabb” – fogalmazott Harrach Péter.