A Kurdisztáni Munkáspárt támadásokkal fenyeget

A Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű kurd lázadószervezet támadásokat indít Törökország minden városában, ha a hadsereg folytatja a katonai összecsapások politikáját – közölte a szervezet szóvivője.”Valamennyi török városra kiterjesztjük a műveleteinket, ha a kormány folytatja az ellenünk irányuló támadásokat” – mondta a szóvivő, Ahmed Denis Erbílben, a iraki Kurdisztán autonóm terület fővárosában.

hirdetés

“Az eddig hozott lépések csak látszatintézkedések” – mondta a szóvivő a Recep Tayyip Erdogan török kormányfő által tavaly októberben bejelentett “kurd nyitásról”. A nyilatkozatot megelőzően, szombatra virradóra súlyos összecsapás robbant ki török katonák és kurd lázadók között Törökország délkeleti határtérségében: a harcokban összesen húszan vesztették életüket.

Először kurd fegyveresek hajtottak végre rajtaütést egy határőrposzt ellen, nyolc katonát megölve, tizennégyet megsebesítve. Majd a török hadsereg válaszcsapásában – amelyben tüzérséget és harci helikoptereket is bevetettek, a légierő gépei pedig a PKK észak-iraki állásait bombázták – tizenkét kurd lázadó vesztette életét. Az ankarai vezetés szerint mintegy kétezer kurd fegyveres talált menedékre Irak északi részén.

A mostani harcokra azt követően került sor, hogy az utóbbi hetekben ismét fellángoltak az összecsapások Törökország délkeleti, zömmel kurdok lakta vidékein a hadsereg és a lázadók között. Utóbbiak – a PKK fegyveresei – a melegebb időjárás beköszöntével egyre gyakrabban szivárognak át Irakból török területre, és hajtanak végre rajtaütéseket katonai vagy rendőri célpontok ellen.

A PKK nemrég felmondta a tavaly meghirdetett egyoldalú tűzszünetet, és felújította fegyveres támadásait. Ezt azzal indokolta, hogy a hadsereg offenzívát kezdett a kurdok állásai ellen, illetve hogy az ankarai kormány akadályozza a több évtizedes konfliktus politikai megoldását.