A lengyel és a cseh államfővel találkozott Schmitt Pál

Magyarország, valamint Csehország és Lengyelország nézetei számos időszerű európai uniós és nemzetközi kérdésben egybeesnek, vagy nagyon közel vannak egymáshoz – jelentette ki a magyar köztársasági elnök szombaton Karlovy Varyban, miután a nap folyamán kétoldalú megbeszélést folytatott Bronislaw Komorowski lengyel, illetve Václav Klaus cseh államfővel.

hirdetés

A politikusok a visegrádi csoport (V4) államfői csúcstalálkozója alkalmával tartózkodtak a nyugat-csehországi fürdővárosban. “A jövő év Közép-Európa éve lesz. Rajtunk lesz Európa szeme, nagy a felelősségünk” – húzta alá Schmitt arra célozva, hogy a jövő évben Magyarország, majd Lengyelország fogja betölteni az Európai Unió soros elnöki tisztségét.

Ilyen szempontból a felek szükségesnek tartják az együttműködést. Az együttműködés konkrét területei közül a magyar államfő egyebek között az energiabiztonságot és az energiaellátás diverzifikációját említette. “Meggyőződésem, hogy minden európai fejlesztésből nekünk (V4) közösen kell kivenni a részünket” – mutatott rá Schmitt. A magyar elnök elmondta, hogy Václav Klaus csehországi látogatásra hívta meg.

Kétnapos Karlovy Vary-i látogatása végén Schmitt Pál és felesége, Schmittné Makray Katalin megkoszorúzta Arany János felújított emléktábláját. A magyar költőóriás a 19. század második felében több ízben is az egykori Karlsbad fürdővárosban kezeltette magát. Egykori szálláshelyét emléktáblával jelölték meg. Schmitt Pál a koszorúzást jelképesnek nevezte.

“Amerre járok a világban, igyekszem találkozni a helyi magyarokkal. Miután erre most nem volt lehetőség, legalább megkoszorúztam Arany János emléktábláját, aki gyógyulást keresett Karlovy Varyban. Ezzel a magyar kultúra előtt is tisztelgek” – mondta a köztársasági elnök.