A magyar bankok tiltakozásáról ír a külföldi sajtó

A magyarországi devizahitelek végtörlesztése elleni banki tiltakozásokról közölt elemző jellegű tudósítást csütörtöki számában a Handelsblatt.

hirdetés

Stefan Menzel, a német üzleti napilap Magyarországgal rendszeresen foglalkozó bécsi tudósítója beszámolt arról, hogy a Magyar Bankszövetség az Alkotmánybírósághoz, valamint az Európai Unióhoz, továbbá az Európai Bírósághoz kíván fordulni. Menzel megemlítette: Olli Rehn uniós pénzügyi biztos szóvivője közölte, hogy az új magyar szabályozásokat vizsgálják. A tudósító ismertette a devizahitelesek adósságainak rögzített árfolyamon történő visszafizetésére hozott parlamenti határozatot, majd beszámolt arról: Gianni Papa, az UniCredit bankcsoport kelet-európai vezetője bejelentette, hogy az UniCredit befagyasztja magyarországi terjeszkedési terveit.(http://www.handelsblatt.com/unternehmen/banken/ungarns-banken-klagen-gegen-zwangsumtausch/4633146.html)

A Sme című szlovák liberális napilap “Megszokják, állítja Orbán” cím alatt szerkesztőségi kommentárban foglalkozik a devizahitelesek megsegítésére hozott kormányzati intézkedéssel. Az újság szerint Orbán Viktornak, “a magyar Napóleonnak sajnos igaza lesz”, amikor “szokásos messiási pozíciójában” azt állította, hogy a külföld a döntés miatt támadni fogja Magyarországot, de Budapest kibírja azt.

Peter Morvay, az írás szerzője megjegyzi: az Európai Uniónak és az Egyesült Államoknak ma más problémái vannak, mint hogy “az orbánizmussal és az orbánizmus által a demokrácia, a jogállam és a piacgazdaság lassú bomlasztásával” foglalkozzanak.

Orbánnak igaza van abban is, hogy végül a bankok is megbékélnek a veszteségekkel, a helyzettel, hiszen túl sokat fektettek már be Magyarországon, és nem tudnak csak úgy elmenni, s beruházásaikat csak áron alul tudják eladni. A jövőben azonban problémák lehetnek az új beruházásokkal – fejti ki a lap. Hozzáteszi: talán a kínai és az orosz beruházók hajlandóak lennének a beruházások megvételére.

Ők a hazai tapasztalatok alapján a magyarországi helyzetet normálisnak tekintik, hiszen otthon is mögöttük van a politikai hatalom, s a nyereségességen nem múlik olyan sok. “Nincs mit csodálkozni azon, hogy a nyugati beruházók és partnerek csökkenő érdeklődésével Orbán egyre inkább a keleti stratégiai partnerek felé fordítja tekintetét” – záródik a Sme kommentárja.

Szerkesztőségi cikkben bírálja a kárpátaljai magyarságnak nyújtott anyaországi támogatások elosztását csütörtökön megjelent számában az ungvári Kárpáti Igaz Szó című lap, amely szerint a magyar kormány a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetséget (KMKSZ) részesíti előnyben. Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetséghez (UMDSZ) közel álló újság azt írja: miközben a különféle hivatalos budapesti tájékoztatókon rendre az hangzik el, hogy a hivatalban lévő magyar kormány minden korábbinál nagyobb és átláthatóbb támogatást nyújt a határon túli közösségeknek, a gyakorlatban változatlanul ennek az ellenkezőjét tapasztalni.

“Ha az elmúlt három év támogatáspolitikáját elemezzük kárpátaljai aspektusból, két ténymegállapítás egészen biztos: egyrészt, hogy KMKSZ nagyságrendekkel nagyobb támogatásban részesül, mint az UMDSZ” – olvasható a cikkben, amely szerint ez sok más mellett abból a szempontból különösen furcsa, hogy a legutóbbi önkormányzati választásokon a kulturális szövetség egyértelműen alulmaradt az UMDSZ-szel szemben, szinte valamennyi meghatározó magyarlakta vidéken kevesebb mandátumot szerzett, mint az országos szövetség.