A masiniszták is utcára vonulnak

A Mozdonyvezetők Szakszervezete (MOSZ) demonstrációt tart csütörtökön a Parlament előtt a Kossuth téren, amelyen a korkedvezményes és korengedményes nyugdíj intézményének tervezett megszüntetése ellen tiltakoznak – közölte az érdekképviselet kedden az MTI-vel.

hirdetés

A szakszervezet szerint a hatvan év közeli és azon felüli mozdonyvezetőknek alig van esélyük megfelelni az egyre szigorodó pályaalkalmassági követelményeknek, a tervezett intézkedés súlyosan fenyegeti az egzisztenciájukat.
Az érdekképviselet MTI-hez eljuttatott nyilatkozata szerint a kormány nem hajlandó az egyeztetésekre, nem tesz eleget törvényi kötelezettségének.

A mozdonyvezetők követelik a tárgyalások azonnali megkezdését és a korkedvezmény és a korengedmény intézményének megőrzését.

A munkavállalói érdekképviselet szerint a korkedvezményes és a korengedményes nyugdíj együtt biztosították a szakmából való tisztes visszavonulás lehetőségét azoknak a mozdonyvezetőknek, akik a szigorított, idősebb korban egyre kevésbé teljesíthető pályaalkalmassági követelmények és a munkakör okozta egészségkárosodásuk miatt hivatásuk feladására kényszerültek.