A MOKÉP-igazgató szerint Tarr Béla valótlanságokat állít

Tarr Béla Ezüst Medve-díjjal jutalmazott filmjének magyarországi forgalmazója, a MOKÉP igazgatója szerint a rendező valótlanságokat fogalmazott meg a Der Tagesspiegel című német lapban megjelent interjúban. Ebben a rendező azt mondta: olyan országban él, amely már nem szabad.

hirdetés

“Magyarország az utóbbi húsz évben szabad volt, ami boldogságot jelentett, ám ez mára elmúlt. A magyar művészek tiltakoznak a kormány kultúrpolitikája ellen” – jelentette ki Tarr. “A nyilatkozattal nem az a gond, hogy könnyelműen tette, hanem hogy egészen egyszerűen valótlanságokat tartalmaz. Nemcsak önmagának, hanem az egész filmszakmának, a teljes magyar művészvilágnak okozott kárt” – reagált Gulyás Balázs.

Gulyás Balázs, a MOKÉP igazgatója reagálásában hangsúlyozta: egy, a nemzetközi színtéren mozgó művésznek tudnia kell, hogy szavainak súlya megsokszorozódik egy ilyen díj után. Leszögezte, hogy Tarr Bélát továbbra is nagy művésznek, talán a legnagyobb élő magyar rendezőnek tartja, és talán az elsők között volt, aki gratulált neki szombat este.

“Tarr Bélának egy nap alatt sikerült elérnie, hogy a befogadók műveit ne azok értéke, hanem politikai hovatartozása szerint ítéljék meg” – emelte ugyanakkor ki Gulyás Balázs, aki “képtelennek” nevezte Tarr azon kijelentését, hogy Magyarország már nem szabad. A rendezőnek a lapban idézett egy másik gondolata – “a kormány gyűlöli az értelmiséget” – kapcsán a MOKÉP igazgatója leszögezte: “az elmúlt huszonegy év egyik szomorú tanulsága, hogy liberális véleményvezérek szerint aki nem liberális, az már nem is lehet értelmiségi, művész meg pláne nem”.

A filmeknek ígért állami támogatások leállítása körül kialakult helyzetért Gulyás Balázs szerint nagy részben a Medgyessy-, majd a Gyurcsány-kormány a felelős, utóbbi a minisztériumi átutalások egy évnyi elmaradása miatt. Mint hangsúlyozta, az a Tarr-kijelentés is tételesen cáfolható, hogy “most egy kormányzati igazgatót neveztek ki, aki egyfajta cenzorként önhatalmúlag hozhat döntéseket”.

“A kormány fog véleményt mondani a biztos programjáról, és hozzájárul vagy nem járul hozzá ezen program végrehajtásához. Talán érdemes lenne megvárni a kritikákkal a program elkészültét, talán érdemes volna legalább egy esélyt adni” – fejtette ki Gulyás Balázs, aki szerint a történtek legfőbb tanulsága az, hogy “a XXI. században egy meggondolatlan nyilatkozattal egy művész akár egész életművét saját maga zúzhatja porrá”.

A most zárult Berlinalén rangos díjjal kitüntetett Tarr Béla-filmet március 10-től játsszák a magyarországi mozik a MOKÉP forgalmazásában.